Բացել գլխավոր ցանկը

Հայոց ցեղասպանության հուշարձանների ցանկ

Աշխարհի տարբեր անկյուններում ստեղծվել են Հայոց ցեղասպանությունն ու նրա զոհերի հիշատակին նվիրված բազմաթիվ հուշարձաններ, թանգարաններ ու տարբեր կազմակերպություններ։

ՑանկԽմբագրել

Ցանկում ներկայացված են Հայոց ցեղասպանության զոհերի հիշատակին նվիրված ամենահայտնի հուշարձանները։

Պատկեր Հուշարձան Տեղադրություն Թվական
  Հուշարձան (թուրք.` Taksim Ermeni Soykırımı Anıtı) Տակսիմ հրապարակ, Կ. Պոլիս (ներկայում` Ստամբուլ, Թուրքիա) 1919–1922[1][2][3]
  Հուշարձան-մատուռ Կիլիկիայի հայկական կաթողիկոսություն, Անթիլիաս, Լիբանան 1938
Հայոց ցեղասպանության հուշասյուն Բեյրութում Զմմառ, Լիբանան 1939
  Խաչքար Հայ Կաթողիկե Պատրիարքարանում Զմմառ, Լիբանան 1960
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Կալկաթա, արևմտյան Բենգալ, Հնդկաստան 1965
  Խաչքար-հուշարձան Էջմիածին, Վաղարշապատ, Հայաստան 1965
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Վոթերթաուն, Մասաչուսեթս, ԱՄՆ 1965
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Բիքֆայա, Լիբանան 1965
Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Սան Պաուլոում Սան Պաուլո, Բրազիլիա 1966
  Ծիծեռնակաբերդ (Հայոց ցեղասպանության թանգարան) Երևան, Հայաստան 1967
  Հայոց ցեղասպանության զոհերի հուշահամալիր Մոնտեբելլոյում Մոնտեբելլո, Կալիֆոռնիա, ԱՄՆ 1968
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Դեսին Շարպում Դեսին Շարպ, Լիոն, Ֆրանսիա 1972
  Ցեղասպանության հուշարձան Մարսելում Մարսել, Ֆրանսիա 1973[4]
Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Նոր Երզնկայում Նոր Երզնկա, Կոտայքի մարզ, ՀՀ 1973
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Նոր Հաճընում Նոր Հաճըն, Կոտայքի մարզ, ՀՀ 1974
Հայոց ցեղասպանության խաչքար Առնուվիլ լե Գոնես, Ֆրանսիա ապրիլ, 1975
Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Սուրբ Ամենափրկիչ վանք, Սպահանի Նոր Ջուղա թաղամաս, Իրան 1975
  Հայ նահատակների հուշարձան Սուրբ Ներսես Շնորհալի եկեղեցի, Մոնտեվիդեո, Ուրուգվայ 1975[5]
  Հուշարձան Մուսա լեռան հերոսամարտի Մուսալեռ, Արմավիրի մարզ, ՀՀ 1977
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Ֆիլադելֆիա, Փենսիլվանիա, ԱՄՆ 1980-ականներ[6]
  Կոմիտասի հուշարձանը Դեթրոյթում Դեթրոյթ, Միչիգան, ԱՄՆ 1980
  Եղեռնի զոհերի հուշարձան Էքս ան Պրովանս, Ֆրանսիա 1983
Եղեռնի զոհերի հուշարձան Բուենոս Այրեսում[7] Բուենոս Այրես, Արգենտինա 1985
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Շտուտգարտում Շտուտգարտ, Գերմանիա 26 ապրիլի, 1987
  Հայոց ցեղասպանության հուշատախտակ Ավինյոն, Ֆրանսիա 8 հուլիսի, 1988
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Կապանում Կապան, Սյունիքի մարզ, ՀՀ 1990
  Հայոց ցեղասպանության հուշահամալիր Դեր Զոր, Սիրիա 1990
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Նիկոսիայում Նիկոսիա, Կիպրոս 1990
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Բրյուսելում Բրյուսել, Բելգիա 1990
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Սրբոց Քառասնից Մանկանց Մայր Եկեղեցի, Հալեպ, Սիրիա 28 մայիսի, 1991
  Հուշարձան Մեծ Եղեռնի զոհերին Սիսիան, Սյունիքի մարզ, ՀՀ 1993
«Մոխիրներից հառնող Մայր Հայաստան» բրոնզաձույլ արձան Լոս Անջելես, ԱՄՆ 1993
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Դավիդսոն լեռան վրա Սան Ֆրանցիսկո, Կալիֆորնիա, ԱՄՆ 1997
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան   Կանադա Մարսելին-Վիլսոն այգի, Մոնրեալ, Քվեբեկ, Կանադա 1998
  Հայ նահատակների հուշարձան Փրովիդենս, Ռոդ Այլենդ, ԱՄՆ 1999
  Սուրբ Հարություն եկեղեցի
(եղբայրական գերեզման է հայտնաբերվել 1990-ականների սկզբին)[8]
Մարգադեհ գյուղ, Սիրիա 1999
  Հայոց ցեղասպանության խաչքար Գլենդելում Գլենդել, ԱՄՆ 23 հուլիսի, 2000
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Ասսենում Ասսեն համայնք, Նիդերլանդներ 2001
Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Բինգեմթոնում Բինգեմթոն քաղաք, Նյու Յորք, ԱՄՆ 2001
  Մոխիրներից հառնած մայրը Աջափնյակ, Երևան, ՀՀ 2002
  Կոմիտաս վարդապետի ու Հայոց ցեղասպանության զոհերի հուշարձան Երևան այգի, Փարիզ, Ֆրանսիա 2003
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Առնուվիլ լե Գոնես, Ֆրանսիա 27 ապրիլի, 2004
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Կրակովում Կրակով, Լեհաստան 17 ապրիլի, 2004
Հայոց ցեղասպանության հուշատախտակ Պադովայում Պադովա, Իտալիա 2005
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Բրեմենում Բրեմեն, Գերմանիա 24 ապրիլի, 2005
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Բրաունշվայգում Բրաունշվայգ, Գերմանիա 2005
Ցեղասպանության հուշարձան Մարսելում (1915 թ. ապրիլի 24 պողոտա) Մարսել, Ֆրանսիա 2006[9][10]
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Լիոնում Լիոն, Ֆրանսիա 2006
  Հայոց ցեղասպանության հուշաքար Վառնայում Վառնա, Բուլղարիա 24 ապրիլի, 2006
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Շնողում Շնող, Լոռու մարզ, ՀՀ 2007
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Քարդիֆում Քարդիֆ, Ուելս 2007
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Լարնակա, Կիպրոս 2008
  Հայոց ցեղասպանության զոհերի հուշարձան Վանաձոր, Լոռու մարզ, ՀՀ 2007
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Միսլատա, Վալենսիա, Իսպանիա 2010
  Հայոց ցեղասպանության խաչքար Մոնտեվիդեոյում Մոնտեվիդեո, Ուրուգվայ ապրիլի 24, 2010
  Տագնապ Էջմիածին, Արմավիրի մարզ, ՀՀ 2011
  Հայկական ժառանգության այգի Բոստոն, Մասաչուսեթս, ԱՄՆ 2012
Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Ալմելոյում Ալմելո, Նիդեռլանդներ 2014
Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Պիտեշտում Պիտեշտ, Ռումինիա 2014
Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Հաապսալուում Հաապսալու, Էստոնիա 2014
Հայոց ցեղասպանության հուշարձան ԱՄՆ Բըրբանք քաղաքում Բըրբանք, ԱՄՆ 2015
Հայոց ցեղասպանության հուշարձան (Ֆրեզնո), սան Խոակին հարթավայր Ֆրեզնո, Կալիֆորնիա, ԱՄՆ 2015
  Հայոց ցեղասպանության հուշարձան Լոնդոնում[11], Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա
  Հայոց ցեղասպանության հուշաքար Բուրգասում Բուրգաս, Բուլղարիա
  Հայոց ցեղասպանության խաչքար Վիեննայում Վիեննա

ԾանոթագրություններԽմբագրել