Բացել գլխավոր ցանկը

Հայաստանի բնության պահպանվող տարածքների ցանկ

Հայաստանում ներկայումս գրանցված և գործում են 4 ազգային պարկեր, 3 պետական արգելոցներ, 26 արգելավայրեր և 5 բուսաբանական այգիներ։

Ազգային պարկերԽմբագրել

Անուն Պատկեր Մարզ Մակերես Գրանցման թվական
Դիլիջան ազգային պարկ   Տավուշի մարզ 240 քկմ 1958 որպես պետական արգելոց,
2002 որպես ազգային պարկ
Սևան ազգային պարկ   Գեղարքունիքի մարզ 342 քկմ 1978
Արփի լճի ազգային պարկ   Շիրակի մարզ 250 քկմ 2009
Արևիկ ազգային պարկ   Սյունիքի մարզ 344 քկմ 2009

Պետական արգելոցներԽմբագրել

Անուն Պատկեր Մարզ Մակերես Գրանցման թվական
Խոսրովի անտառ արգելոց   Արարատի մարզ 29.196 քկմ 1958
Շիկահողի արգելոց   Սյունիքի մարզ 10.33 քկմ 1958
Էրեբունի արգելոց   Երևան 1.2 քկմ 1981

Պետական արգելավայրերԽմբագրել

Հայաստանի 26 արգելավայրերի ընդհանուր մակերեսը կազմում է 102 212.93 հա, որը Հայաստանի Հանրապետության տարածքի 3.44%-ն է[1]։

Անուն Պատկեր Մարզ Մակերես Գրանցման թվական
Ախնաբադի կենու պուրակ արգելավայր   Տավուշի մարզ 0.25 քկմ 1959
Արագածի ալպյան արգելավայր   Արագածոտնի մարզ 3 քկմ 1959
Արջատխլենու արգելավայր   Տավուշի մարզ 0.4 քկմ 1958
Արզական-Մեղրաձորի արգելավայր   Կոտայքի մարզ 135.32 քկմ 1971
Բանքսի սոճու պուրակ արգելավայր   Կոտայքի մարզ 0.4 քկմ 1959
Բողաքարի արգելավայր   Սյունիքի մարզ 27.28 քկմ 1989
Գանձաքարի արգելավայր   Տավուշի մարզ 68.13 քկմ 1971
Գետիկի արգելավայր   Գեղարքունիքի մարզ 57.28 քկմ 1971
Գյուլագարակի արգելավայր   Լոռու մարզ 25.76 քկմ 1958
Գորիսի արգելավայր   Սյունիքի մարզ 18.5 քկմ 1972
Գոռավանի ավազուտներ արգելավայր   Արարատի մարզ 0.9599 քկմ 1959
Հանքավանի ջրաբանական արգելավայր   Կոտայքի մարզ 51.6904 քկմ 1981
Հերհերի նոսրանտառային արգելավայր   Վայոց ձորի մարզ 61.39 քկմ 1958
Իջևանի արգելավայր   Տավուշի մարզ 59.08 քկմ 1971
Ջերմուկի անտառային արգելավայր   Վայոց ձորի մարզ 38.65 քկմ 1958
Ջերմուկի ջրաբանական արգելավայր   Վայոց ձորի մարզ 173.71 քկմ 1981
Գիհու նոսրանտառային արգելավայր   Գեղարքունիքի մարզ 33.12 քկմ 1958
Խոր Վիրապ արգելավայր   Արարատի մարզ 0.5028 քկմ 2007
Մարգահովիտի արգելավայր   Լոռու մարզ 33.68 քկմ 1971
Կովկասյան մրտավարդենու արգելավայր   Լոռու մարզ 10 քկմ 1958
Սոսու պուրակ արգելավայր   Սյունիքի մարզ 0.6 քկմ 1958
Սև լիճ արգելավայր   Սյունիքի մարզ 2.4 քկմ 2001
Որդան կարմիր արգելավայր   Արմավիրի մարզ 2.1985 քկմ 1987
Եղեգնաձորի արգելավայր   Վայոց ձորի մարզ 42 քկմ 1971
Զանգեզուր արգելավայր   Սյունիքի մարզ 173.6877 քկմ 2009
Զիկատար արգելավայր   Տավուշի մարզ 1.5 քկմ 2010

Բուսաբանական այգիներԽմբագրել

Տես նաևԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել

Այս հոդվածի կամ նրա բաժնի որոշակի հատվածի սկզբանական տարբերակը վերցված է Հայաստանի բնաշխարհ հանրագիտարանից, որի նյութերը թողարկված են Քրիեյթիվ Քոմմոնս Նշում–Համանման տարածում 3.0 (Creative Commons BY-SA 3.0) թույլատրագրի ներքո։