ՀՀ վանական համալիրների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Ստորև ներկայացվում է Հայաստանի Հանրապետությունում գտնվող վանական համալիրների ցանկը[1][2][3][4][5][6][7][8]։

# Պատկեր Անուն Կառուցման տարեթիվ Շրջան Բնակավայր և հեռավորությունը նրանից Լրացուցիչ տվյալներ
1 Հովհաննավանք Hovhannavank Monastery Հովհաննավանք 4-13-րդ դարեր Արագածոտնի մարզ Օհանավան գյուղի աե մասում Վերանորոգված է
2 Սաղմոսավանք Saghmosavank Monastery Սաղմոսավանք 13-18-րդ դարեր Արագածոտնի մարզ Սաղմոսավան գյուղի եզրին Վերանորոգված է
3 Տեղերի վանք Tegher Monastery Տեղերի վանք 13-15-րդ դարեր Արագածոտնի մարզ Տեղեր գյուղի մեջ Վերանորոգված է
4 Մուղնու վանք Mughni Saint George Monastery Մուղնու Սուրբ Գևորգ վանք 14-17-րդ դարեր Արագածոտնի մարզ Մուղնի գյուղի եզրին Վերանորոգված է
5 Ուշիի Սուրբ Սարգիս վանք Ushi Saint Sarkis Monastery Ուշիի Սուրբ Սարգիս վանք 5-7-րդ դարեր Արագածոտնի մարզ Ուշի գյուղից 1,5 կմ ամ Կիսավեր
6 Աղջոց Սուրբ Ստեփանոս վանք Aghjots Saint Stepanos Monastery Աղջոց Սուրբ Ստեփանոս վանք 12-13-րդ դարեր Արարատի մարզ Պետական սեփականություն հանդիսացող պահուստային ֆոնդի հողերում գտնվող Աղջոց գյուղատեղիում՝ Գառնիից 12 կմ հվ-աե Կիսավեր
7 Հավուց Թառ Havuts Tar Monastery Հավուց Թառի վանք 11-18-րդ դարեր Արարատի մարզ Պետական սեփականություն հանդիսացող պահուստային ֆոնդի հողերում գտնվող Հավուց Թառ գյուղատեղիում՝ Գառնիից 6 կմ աե Կիսավեր
8 Խոր Վիրապ Khor Virap Monastery Խոր Վիրապ 17-19-րդ դարեր Արարատի մարզ Լուսառատ գյուղից 0,7 կմ հվ Վերանորոգված է
9 Զնջռլուի Սբ. Կարապետ Saint Karapet Monastery Հովհաննու Սբ. Կարապետ (Զնջռլուի Սբ. Կարապետ) 14-րդ դար Արարատի մարզ Լուսաշող գյուղից 6 կմ հվ- ամ՝ Գյուղատեղի «Զնջռլու» Կիսավեր
10 Հայրավանք Hayravank Monastery Հայրավանք 9-13-րդ դարեր Գեղարքունիքի մարզ Հայրավանք գյուղի հս-աե մասում, Սևանա լճի ափին, ժայռեղեն հրվանդանի վրա Վերանորոգված է
11 Մաքենյաց վանք Makenyats Monastery Մաքենյաց վանք 17-19-րդ դարեր Գեղարքունիքի մարզ Մաքենիս գյուղի ամ մասում, ձոր իջնող բլրալանջին Վերանորոգված է
12 Կարմիր վանք (Լճաշեն) Red Monastery in Lchashen village Կարմիր վանք (Լճաշեն) 9-20-րդ դարեր Գեղարքունիքի մարզ Լճաշեն գյուղի հվ-աե մասում, եզրին, գերեզմանոցի հին թաղումների տարածքում Կանգուն
13 Սևանավանք Sevanavank Monastery Սևանավանք 9-20-րդ դարեր Գեղարքունիքի մարզ Սևան քաղաքի հս-աե մասում, թերակղզում Վերանորոգված է
14 Շողագավանք Shoghagavank Monastery Շողագավանք 5-17-րդ դարեր Գեղարքունիքի մարզ Ձորագյուղ գյուղի մեջ, բլրի գագաթին Կիսավեր
15 Վանեվանք Vanevank Monastery Վանեվանք 10-14-րդ դարեր Գեղարքունիքի մարզ Արծվանիստ գյուղի հվ մասում Վերանորոգված է
16 Սանահինի վանք Sanahin Monastery Սանահինի վանք 10-13-րդ դարեր Լոռու մարզ Ալավերդի քաղաքի Սանահին թաղամասի կենտրոնական մասում, բարձրադիր մասում Ընդգրկված է ՅՈւՆԵՍԿՈ-ի համաշխարհային ժառանգության ցուցակում
17 Հաղպատավանք Haghpat Monastery Հաղպատավանք 10-20-րդ դարեր Լոռու մարզ Հաղպատ գյուղի հվ-աե եզրին Ընդգրկված է ՅՈւՆԵՍԿՈ-ի համաշխարհային ժառանգության ցուցակում
18 Քոբայրի վանք Kobayr Monastery Քոբայրի վանք 12-13-րդ դարեր Լոռու մարզ Քոբեր կայարանի գյուղի կայարանից հվ-ամ, Դեբեդի կիրճի բարձրադիր դարավանդների վրա Կիսավեր, հարուստ է որմնանկարներով
19 Մանստևի վանք Manstev Monastery Մանստևի վանք 12-13-րդ դարեր Լոռու մարզ Թեղուտ գյուղից 3 կմ հս-աե, Մանստև գետակի աջ ափին, անտառում 2015 թվականին ավերվել է
20 Ախթալա (Պղնձահանքի վանք, Մարիամ Աննայի վանք, Մեյրիման) Akhtala Monastery Ախթալա (Պղնձահանքի վանք, Մարիամ Աննայի վանք, Մեյրիման) 13-րդ դար Լոռու մարզ Ախթալա գյուղի մեջ, հրվանդանի վրա Վերանորոգված է, հարուստ է որմնանկարներով
21 Սուրբ Երրորդություն Saint Holy Trinty Monastery Ախթալայի Սուրբ Երրորդություն վանք 13-րդ դար Լոռու մարզ Ախթալա գյուղի կենտրոնական մասում, Ախթալայի վանքից 0.5 կմ հս-աե Կանգուն, կիսավեր
22 Սբ. Հովհաննես (Սրբանես, Հովհան Օձնեցու վանք) Srbanes Monastery Սբ. Հովհաննես (Սրբանես, Հովհան Օձնեցու վանք) 8-19-րդ դարեր Լոռու մարզ Արդվի գյուղից 1 կմ հս, լեռան լանջին Կանգուն, այնտեղ է գտնվում Լորիս-Մելիքյանների և Մելիք-Քալանթարյանների տոհմական գերեզմանոցը
23 Բարձրաքաշ Սուրբ Գրիգորի վանք Bardzrakash Monastery Սբ. Գրիգոր Բարձրաքաշ[9] 10-14-րդ դարեր Լոռու մարզ Դսեղ գյուղից 2 կմ հս-աե, Մարցաջուր գետակի ձախակողմյան ձորալանջի նեղ հարթակի վրա, անտառում Կիսավեր, կառուցել է Մարծպան Մամիկոնյան իշխանը
24 Քառասնից Մանկանց վանք Qarasnits Mankants Monastery Քառասնից Մանկանց վանք 11-15-րդ դարեր Լոռու մարզ Դսեղ գյուղի հս-ամ մասում, Դեբեդի կիրճի աջակողմյան լանջին, «Տախտեր» վայրում Կիսավեր
25 Խուճապի վանք Khuchap Monastery Խուճապի վանք 12-13-րդ դարեր Լոռու մարզ Պրիվոլնոյեգյուղից 19 կմ աե, Լալվարի հս փեշին, անտառի մեջ Կանգուն, կիսավեր
26 Սեդվու Սբ. Նշան Sedvu Saint Nshan Monastery Սեդվու Սբ. Նշան 13-14-րդ դարեր Լոռու մարզ Կաճաճկուտ գյուղից 3 կմ հվ, ձորում Վերանորոգված է
27 Հնեվանք Hnevank Monastery Հնեվանք 7-12-րդ դարեր Լոռու մարզ Կուրթան գյուղից 4 կմ հվ-աե, Կուրթանի ձորում, լեզվակաձև հրվանդանի վրա Վերանորոգվում է
28 Հոռոմայրի Սբ. Նշան (վերին հուշարձանախումբ) Horomayr Monastery Հոռոմայրի Սբ. Նշան (վերին հուշարձանախումբ) 13-րդ դարեր Լոռու մարզ Օձուն գյուղից 1.5 կմ հվ-աե, Օձուն-Այգեհատ ճանապարհից ձախ, Դեբեդի ձորի եզրին Կիսավեր
29 Հոռոմայրի Սբ. Նշան (ստորին հուշարձանախումբ) Horomayr Monastery Հոռոմայրի Սբ. Նշան (ստորին հուշարձանախումբ) 10-13-րդ դարեր Լոռու մարզ Օձուն գյուղից 1.5 կմ հվ-աե, Օձուն-Այգեհատ ճանապարհից ոչ հեռու, Դեբեդի ձախափնյա ձորալանջին Կիսավեր է
30 Խորակերտի վանք Khorakert Monastery Խորակերտի վանք 12-13-րդ դարեր Լոռու մարզ Ջիլիզա գյուղից 4 կմ հվ-ամ Կանգուն, կիսավեր
31 Նահատակի վանք Nahatak Monastery Նահատակի վանք 1621 թվական Լոռու մարզ Ճոճկան գյուղից 3 կմ ամ, «Նահատակ» վայրում Կանգուն, կիսավեր
32 Մաքրավանք Makravank Monastery Մաքրավանք 10-17-րդ դարեր Կոտայքի մարզ Հրազդան քաղաքի Մաքրավան թաղամասում, բլրակի վրա Վերանորոգված է
33 Սուրբ Աջ վանք Saint Right Monastery Սուրբ Աջ վանք 10-14-րդ դարեր Կոտայքի մարզ Հրազդան քաղաքի Աղբյուրակ թաղամասից 3-4կմ հս-արմ, անտառում Վերանորոգվում է
34 Կեչառիս Kecharis Monastery Կեչառիս 10-13-րդ դարեր Կոտայքի մարզ Ծաղկաձոր քաղաքի հս-ամ մասում Վերանորոգված է
35 Ձագավանք Dzagavank Ձագավանք կամ Գետարգելի Սբ. Նշան[10] 7-17-րդ դարեր Կոտայքի մարզ Առինջ գյուղից աե Վերանորոգված է
36 Նեղուցի վանք (Արզականի վանք, Սբ. Աստվածածին, Նեղոց Սբ. Աստվածածին) Neghuts Monastery Նեղուցի վանք (Արզականի վանք, Սբ. Աստվածածին, Նեղոց Սբ. Աստվածածին) 10-16-րդ դարեր Կոտայքի մարզ Արզական գյուղից 3 կմ հվ-ամ գյուղից 2 կմ հս-ամ Եկեղեցին կիսավեր
37 Թեղենյաց վանք Teghenyats Monastery Թեղենյաց վանք 7-15-րդ դարեր Կոտայքի մարզ Բուժական գյուղից 3 կմ հս, անտառի բացատում Կիսավեր
38 Բջնո վանք Saint Holy Mother of God Monastery in Bjni Բջնո վանք 11-17-րդ դարեր Կոտայքի մարզ Բջնի գյուղի կենտրոնական մասում Վերանորոգված է
39 Գեղարդի վանք Geghard Monastery Գեղարդի վանք 12-20-րդ դարեր Կոտայքի մարզ Գեղարդ գյուղից 12կմ հս-աե, Գողթ գետի աջ ափին Ընդգրկված է ՅՈւՆԵՍԿՈ-ի համաշխարհային ժառանգության ցուցակում
40 Արտավազավանք (Անապատ, Արտավազա ապարանք, Արտավազդա ապարանք, Արտավազդավանք, Արտավազդա Սբ. Աստվածածին) Artavaz Monastery Արտավազավանք (Անապատ, Արտավազա ապարանք, Արտավազդա ապարանք, Արտավազդավանք, Արտավազդա Սբ. Աստվածածին) 6-7-րդ դարեր Կոտայքի մարզ Արտավազ գյուղից 0.5 կմ աե Կիսավեր
41 Կարենիս (Մաթևոս և Անդրեաս առաքյալների վանք) Karenis Monastery Կարենիս (Մաթևոս և Անդրեաս առաքյալների վանք)[11] 6-7-րդ դարեր Կոտայքի մարզ Կարենիս գյուղի մոտ, Գյումուշ ՀԷԿ-ից հս, Հրազդանի ձորում Վերանորոգվում է
42 Թեժառույքի վանք (Գյուրջիքիլիսա, Թուխ Մանուկ) Tejaruyq Monastery Թեժառույքի վանք (Գյուրջիքիլիսա, Թուխ Մանուկ) 12-13-րդ դարեր Կոտայքի մարզ Մեղրաձոր գյուղից հվ, անտառապատ բարձունքին Կանգուն
43 Քոսաղբյուրի Ամենափրկիչ վանք Qosaghbyur Monastery Քոսաղբյուրի Ամենափրկիչ վանք 5-15-րդ դարեր Կոտայքի մարզ Ջրվեժ գյուղից 2-2.5 կմ աե, «Քոսաղբյուր» վայրում, գյուղից 1 կմ հվ-աե Ձևափոխված վերանորոգվել է
44 Մայրավանք Mayravank Monastery Մայրավանք 7-14-րդ դարեր Կոտայքի մարզ Սոլակ գյուղից 3 կմ հս Կիսավեր
45 Տիվ Տիվ վանք Tiv-Tiv Monastery Տիվ-Տիվի վանք Վաղ միջնադար Կոտայքի մարզ Քանաքեռավան գյուղ Ավերված, տեղում հետագայում կառուցվել է մատուռ
46 Լմբատավանք Lmbatavank Monastery Լմբատավանք 4-14-րդ դարեր Շիրակի մարզ Արթիկ քաղաքից 1 կմ հվ-ամ, բլրի վրա Վերանորոգված է
47 Հառիճի վանք Harich Monastery Հառիճի վանք 7-13-րդ դարեր Շիրակի մարզ Հառիճ գյուղի հվ եզրին Վերանորոգված է
48 Մարմաշենի վանք Marmashen Monastery Մարմաշենի վանք 9-13-րդ դարեր Շիրակի մարզ Վահրամաբերդ գյուղից 2 կմ հվ-ամ Վերանորոգված է
49 Հոգեվանք Hogevank Monastery Հոգեվանք 5-13-րդ դարեր Շիրակի մարզ Սառնաղբյուր գյուղից 2 կմ հս-ամ, Մարալիկ տանող ճանապարհի ձախ կողմում Վերանորոգված է 3 եկեղեցիներից մեկը
50 Առաքելոց (Պեմզաշեն) Arakelots Monastery (Pemzashen) Առաքելոց (Պեմզաշեն) 10-18-րդ դարեր Շիրակի մարզ Պեմզաշեն գյուղից 1.5 կմ հվ-ամ՝ գյուղատեղիում Կիսավեր
51 Մակարավանք (Պեմզաշեն) Makaravank Monastery (Pemzashen) Մակարավանք (Պեմզաշեն) 11-րդ դար Շիրակի մարզ Պեմզաշեն գյուղից 11.5 կմ հվ-ամ, Լեռնակերտ տանող ճանապարհի ձախ եզրին Կիսավեր
52 Վահանավանք Vahanavank Monastery Վահանավանք 10-11-րդ դարեր Սյունիքի մարզ Կապան քաղաքի Շղարշիկ թաղամասի դիմաց, Ողջի գետի աջափնյա անտառապատ սարալանջին Վերանորոգվել է, հիմնադրել է Սյունյաց Ձագիկ իշ­խանի որդի Վահա­նը:
53 Բեխի Անապատ Bekhi Anapat Բեխի անապատ (Տանձափարախի անապատ, Արիստակես անապատ) 10-11-րդ դարեր Սյունիքի մարզ Կապան քաղաքի Բեխ թաղամասից 4 կմ հվ-աե, բարձր լեռան աե լանջին, անտառի մեջ Կիսավեր, վերակառուցվել է 17 դ. 20-ական թթ. Արիստակես վարդապետի կողմից: Կարծիք կա, որ Փառար­տո­վանքն է:
54 Kusanats Anapat Կուսանաց Անապատ Կուսանաց անապատ (Ալդարա) 17-18-րդ դարեր Սյունիքի մարզ Ալդարա գյուղից 16 կմ հս-ամ
55 Որոտնավանք Vorotnavank Monastery Որոտնավանք 10-11-րդ դարեր Սյունիքի մարզ Վաղատին գյուղից 2 կմ հվ, Որոտանի կիրճի եզրին Վերանորոգվել է, գործել է մինչև 20 դ. սկիզբը
56 Բղենո-Նորավանք Bgheno-Noravank Monastery Բղենո-Նորավանք 936-1062 թվականներ Սյունիքի մարզ Բարձրավան գյուղից 3 կմ աե, Շուռնուխ տանող ճանապարհից ձախ, եռանկյունաձև հրվանդանի վրա 1957-1962 թթ. կատարվել են վերականգնման աշխատանք­ներ: Հայտնաբերել է Ակսել Բակունցը: Հարուստ է քանդակներով:
57 Երիցավանք Yeritsavank Monastery Երիցավանք 6-11-րդ դարեր Սյունիքի մարզ Արծվանիկ գյուղից 3 կմ աե, բարձր սարահարթի վրա Կիսավեր է, հիմ­­նադրել է Սյու­նյաց Երիցակ մետրո­պոլիտը
58 Harants Anapat Հարանց Անապատ Հարանց անապատ 1608-1613 թվականներ Սյունիքի մարզ Հալիձոր գյուղից 5 կմ հվ, Հալիձոր գյուղատեղիի հանդեպ, Որոտանի աջ բարձրադիր ափին Կիսավեր է, հիմնադրել են Սաղմոսավան­քի Սարգիս եպիս­կոպոսը և Կիրա­կոս քա­հա­նա Տրապիզոն­ցին, տուժել է 1658 թ. երկրա­շարժի, այնու­հետև` սողանքների հետևանքով:
59 Տաթևի Մեծ Անապատ Tatevi Mets Anapat Monastery Տաթևի Մեծ Անապատ 17-18-րդ դարեր Սյունիքի մարզ Տաթև գյուղից 2 կմ հվ-աե, Որոտանի կիրճում, գետի աջ ափին Կանգուն, հիմնադրել է Հակոբ Դ Ջուղայեցի կաթողիկոսը
60 Տաթևի վանք Tatev Monastery Տաթևի վանք 9-20-րդ դարեր Սյունիքի մարզ Տաթև գյուղից մոտ 200 մ հվ, Որոտանի վտակի աջ ափին Վերանորոգված է
61 Kusanats Anapat Կուսանաց Անապատ Կուսանաց անապատ (Շինուհայր) 17-րդ դար Սյունիքի մարզ Շինուհայր գյուղից 3 կմ հվ, Որոտանի ձորում, հվ կողմում, ձորեզրին
62 Արատեսի վանք Arates Monastery Արատեսի վանք 10-13-րդ դարեր Վայոց ձորի մարզ Արատես գյուղի մեջ Կիսավեր
63 Նորավանք Noravank Monastery Նորավանք 12-17-րդ դարեր Վայոց ձորի մարզ Ամաղու գյուղից 3 կմ հվ-աե Վերանորոգված է
64 Ցախաց Քար Tsakhats Kar Monastery Ցախաց Քար 9-14-րդ դարեր Վայոց ձորի մարզ Արտաբույնք գյուղից 6 կմ հս-աե Մասնակի վերանորոգված է
65 Սպիտակավոր Սբ. Աստվածածին (Բոլորաբերդի անապատ, Գյուլվանք) Spitakavor Monastery Սպիտակավոր Սբ. Աստվածածին (Բոլորաբերդի անապատ, Գյուլվանք) 1321 թվական Վայոց ձորի մարզ Գլաձոր գյուղից 13 կմ հս, Վարդենիսի լեռնաշղթայի հվ լանջին Վերանորոգված է: Այստեղ է գտնվում Գարեգին Նժդեհի գերեզմանը:
66 Գնդեվանք Gndevank Monastery Գնդեվանք 10-17 դարեր Վայոց ձորի մարզ Գնդեվազ գյուղից 1 կմ ամ, Արփա գետի կիրճում, գետի ձախ ափին, Վայք - Ջերմուկ հին ճանապարհի աջ կողմում Վերանորոգված է:
67 Հերմոնի վանքը (Կնեվանք) Hermon Monastery Հերմոնի վանքը (Կնեվանք) 10-17 դարեր Վայոց ձորի մարզ Եղեգիս գյուղից 3 կմ աե, Եղեգիս - Հերմոն ճանապարհից 700 մ հս Վերանորոգված է:
68 «Ճգնավորի քար անապատ» («Գյոլում բուլաղ») Chgnavori Kar Anapat Monastery Ճգնավորի քար անապատ («Գյոլում բուլաղ») 13-18 դարեր Վայոց ձորի մարզ Եղեգիս գյուղից 4 կմ հս-աե, ավերված Հիմնավեր
69 Քարեվանք Qarevank Monastery Քարեվանք 9-10 դարեր Վայոց ձորի մարզ Եղեգիս գյուղից 3 կմ հս-աե, Եղեգիսի կիրճում, Հերմոնի վանքից հս, բարձր ժայռի գագաթին Հիմնավեր
70 Քարկոփի Սբ. Աստվածածին (Խոտակերաց վանք) Khotakerats Monastery Քարկոփի Սբ. Աստվածածին (Խոտակերաց վանք) 10-13 դարեր Վայոց ձորի մարզ Խաչիկ գյուղից 4 կմ հս Վերանորոգվում է
71 Սբ. Սիոն վանական համալիր Saint Sion Monastery Սուրբ Սիոնի վանք 10-13 դարեր Վայոց ձորի մարզ Հեր Հեր գյուղից 0,5 կմ հս-աե Կանգուն, կիսավեր
72 Շատիվանք (Շատանյա վանք, Շատինի վանք, Շատիկո անապատ) Shativank Monastery Շատիվանք (Շատանյա վանք, Շատինի վանք, Շատիկո անապատ) 10-17 դարեր Վայոց ձորի մարզ Շատին գյուղից 4 կմ աե, Եղեգիսի ձախ ափին, լեռնալանջին Կանգուն, կիսավեր
73 Սուրբ Մամաս վանք Saint Mamas Monastery Սուրբ Մամաս վանք 13-14 դարեր Վայոց ձորի մարզ Սալլի գյուղից 1 կմ հս-ամ Պահպավել են պատերի հատվածներ, պատվիրատու՝ Սեթ կրոնավոր և մարզպանի ծառա ոմն Սևճի:
74 Թանահատի վանք (Թանադե վանք, Գարավանք) Tanahat Monastery Թանահատի վանք (Թանադե վանք, Գարավանք) 13-14 դարեր Վայոց ձորի մարզ Վերնաշեն գյուղից 7 կմ աե Վերանորոգված է
75 Վանական համալիր (Իջևան) 10-12 դարեր Տավուշի մարզ Իջևան քաղաքից 15 կմ հվ-ամ, Աղստև գետի աջ ափին, Հովք գյուղից հվ-աե, ավերված Հիմնավեր
76 Ջուխտակ (Գիշերավանք, Պետրոսի վանք) Jukhtak Monastery Ջուխտակ (Գիշերավանք, Պետրոսի վանք) 12-13 դարեր Տավուշի մարզ Դիլիջան քաղաքից 3 կմ հս-ամ, Խալ-Խալլու լեռան հվ անտառապատ լանջին, «Թթուջուր» աղբյուրից ոչ հեռու Վերանորոգված է
77 Մաթոսավանք Matosavank Monastery Մաթոսավանք 13 դար Տավուշի մարզ Դիլիջան քաղաքից 3.5 կմ ամ, գետի աջափնյա անտառածածկ սարահարթի վրա, Ջուխտակ վանքի դիմացի լեռնալանջին Կանգուն, կիսավեր
78 Սամսոնի վանք Samson Monastery Սամսոնավանք 12-13 դարեր Տավուշի մարզ Աճարկուտ գյուղից 20 կմ հվ-ամ, Սամսոնի ջուր գետակի ձախափնյա անտառապատ սարահարթում Կիսավեր
79 Դեղձուտի վանք Deghdznut Monastery Դեղձուտի վանք 10-17 դարեր Տավուշի մարզ Աճարկուտ գյուղից 9 կմ հվ-ամ, անտառում Կիսավեր
80 Առաքելոց վանք Araqelots Monastery Առաքելոց վանք 13-14 դարեր Տավուշի մարզ Աճարկուտ գյուղ, Կիրանց գետակի ձախափնյա բլրակի վրա Կանգուն
81 Սրվեղի վանք Srvegh Monastery Սրվեղի վանք 13-14 դարեր Տավուշի մարզ Այգեհովիտ գյուղից 3 կմ հվ-ամ, անտառում Կանգուն, կիսավեր
82 Մակարավանք Makaravank Monastery Մակարավանք 10-13 դարեր Տավուշի մարզ Աչաջուր գյուղից 7.5 կմ հվ-ամ, Պայտաթափ լեռան լանջին Վերանորոգված է
83 Նոր Գետիկ (Գոշավանք) Goshavank Monastery Նոր Գետիկ (Գոշավանք) 12-13 դարեր Տավուշի մարզ Գոշ գյուղի հս մասում Վերանորոգվում է, հիմնադրել է Մխիթար Գոշը:
84 Դովեղի սուրբ Սարգիս վանական համալիր Saint Sargis Monastery in Dovegh village Սուրբ Սարգիս վանք 16-19 դարեր Տավուշի մարզ Դովեղ գյուղից 4 կմ հվ-աե, ձորալանջին
85 Շխմուրադի վանք Shkhmurad Monastery Շխմուրադի վանք 12-13 դարեր Տավուշի մարզ Վերին Ծաղկավան գյուղից 6-7 կմ ամ Կիսավեր
86 Կիրանց վանք Kirants Monastery Կիրանց վանք 13 դար Տավուշի մարզ Կիրանց գյուղից 12 կմ ամ, Կիրանց գետի ձախափին, անտառի բացատում, անտառտնտեսության տարածքում Կիսավեր
87 Մշկավանք (Մշակավանք) Mshkavank Monastery Մշկավանք (Մշակավանք) 12-13 դարեր Տավուշի մարզ Կողբ գյուղից գյուղից 3-4 կմ հվ-ամ, անտառապատ սարավանդի վրա Մասնակի վերանորոգված
88 Հաղարծնի վանք Haghartsin Monastery Հաղարծնի վանք 10-13 դարեր Տավուշի մարզ Հաղարծին գյուղից 8 կմ հս-ամ, հրվանդանի վրա Վերանորոգված է
89 Խորանաշատ Khoranashat Monastery Խորանաշատ 13 դար Տավուշի մարզ Չինարի գյուղից 2.5 կմ հս-աե, անտառապատ սարի արևմտահայաց լանջին Կանգուն, կիսավեր
90 Նոր Վարագավանք (Անապատ) Nor Varagavank Monastery Նոր Վարագավանք (Անապատ) 13 դար Տավուշի մարզ Վարագավան գյուղից 2 կմ ամ, Անապատ սարի լանջին Վերանորոգվում է, հիմնադրել են Նոր բերդի Դավիթ և Վասակ Բ Բագրատունի իշխանները

Տես նաևԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել