ՀՀ ԱԺ 6-րդ գումարման պատգամավորների ցանկ

2017 թվականի ապրիլի 2-ի ընտրությունների արդյունքում ձևավորված խորհրդարանը.
     ՀՀԿ (58)
     «Ծառուկյան» դաշինք (31)
     «Ելք» դաշինք (9)
     ՀՅԴ (7)

Հայաստանի Հանրապետության Ազգային ժողովը (ՀՀ ԱԺ) Հայաստանի Հանրապետության բարձրագույն օրենսդիր մարմինն է։ Հայաստանի Հանրապետության Ազգային Ժողովի 6-րդ գումարման ընտրությունները տեղի են ունեցել 2017 թվականի ապրիլի 2-ին։

2017 թվականի ապրիլի 2-ի խորհրդարանական ընտրություններին մասնակցել է 9 քաղաքական ուժ՝ 4 դաշինք և 5 կուսակցություն[1][2]։ Արդյունքում ԱԺ-ն ստացել է 105 պատգամավոր։ Համաձայն ՀՀ Ընտրական օրենսգրքի, վեցերորդ գումարման Ազգային Ժողովի պատգամավորների 50 %-ը անցել են համամասնական ցուցակով, իսկ մյուս 50%՝ վարկանիշային ընտրակարգով[3]։

ՊատմությունԽմբագրել

«Ծառուկյան» դաշինքի մանդատների հետ կապված սկանդալԽմբագրել

2017 թվականի մայիսի 3-ի նիստում ՀՀ Կենտրոնական ընտրական հանձնաժողովը գրանցեց ապրիլի 2-ին կայացած խորհրդարանական ընտրությունների արդյունքում ԱԺ պատգամավորների մանդատ ստացած թեկնածուների, սակայն նիստն առանձնացավ նրանով, որ «Ծառուկյան» դաշինքից ինքնաբացարկի դիմում ներկայացրած 23 թեկնածուներից 12-ը նոր դիմումներ էին ներկայացրել՝ պահանջելով չեղարկել հրաժարումի՝ իրենց չգրած դիմումն ու իրենց տալ մանդատները։ Այդ 12 պատգամավորների թվում էին՝ ՔԿՀ նախկին պետ Մուշեղ Սաղաթելյանը, ՀՀՇ նախագահ Արարատ Զուրաբյանը, Արթուր Մանուկյանը՝ ԲՀԿ-ական Աբրահամ Մանուկյանի որդին, ԲՀԿ-ական Սերգեյ Բագրատյանը, նախկին պատգամավորներ Նապոլեոն Ազիզյանը, Հրանտ Դավթյանը, Վահան Կարապետյանը, Հարություն Ղարագյոզյանը, Խաչիկ Մանուկյանը, Ալիկ Եղիկյանը, «Առաքելություն» կուսակցությունից՝ Մանուկ Սուքիասյանը, և ԲՀԿ-ական Արտյոմ Ծառուկյանը[4]:

Այդ պատգամավորներից մեկը՝ Մուշեղ Սաղաթելյանը հայտարարել էր, որ նախքան ընտրությունները «Ծառուկյան» դաշինքի պատգամավորների թեկնածուները ինքնաբացարկի դիմումներ են ստորագրել, որոնք էլ հետագայում ուղարկվել են ԿԸՀ: Արդյունքում ինքնաբացարկի դիմում ներկայացրած, այնուհետև դրանից հրաժարված 12 թեկնածուներից 4-ը մանդատ չստացան, քանի որ, ինչպես հետագայում հայտարարել էր ԿԸՀ նախագահ Տիգրան Մուկուչյանը, այդ 4 պատգամավորի ինքնաբացարկը չեղարկվել է, սակայն մանդատ չեն ստանում, քանի որ ուղղակի իրենց հերթը չի հասնում: Արդյունքում համապետական ցուցակով մանդատ ստացան Արարատ Զուրաբյանը, Սերգեյ Բագրատյանը և Արթուր Մանուկյանը, տարածքային ցուցակով՝ Նապոլեոն Ազիզյանը, Խաչիկ Մանուկյանը, Արտյոմ Ծառուկյանը, Վահան Կարապետյանը, Հարություն Ղարագյոզյանը[4]։

Սակայն արդեն մայիսի 19-ին հայտնի դարձավ, որ մայիսի 3-ին ինքնաբացարկ դիմում ներկայացրած «Ծառուկյան» դաշինքի երեք պատգամավոր՝ Հարություն Ղարագյոզյանը, Արտյոմ Ծառուկյանը և Խաչիկ Մանուկյանը երկրորդ անգամ են ինքնաբացարկի դիմում ներկայացրել ԿԸՀ: Թե ինչու նրանք երկրորդ անգամ ինքնաբացարկի դիմում ներկայացրեցին չի պարզաբանվել[5]: 2017 թվականի այդ երեք պատգամավորների լիազորությունները դադարեցվեցին ԱԺ կանոնակարգի 154-րդ հոդվածի 1-ին մասի 6-րդ կետի հիման վրա[6]: Մայիսի 31-ին ինքնաբացարկ ներկայացրած այդ երեք պատգամավորների փոխարեն մանդատներ ստացան ցուցակի հաջորդիվ պատգամավորները՝ Հակոբ Նազարյանը, Նորա Առուստամյանն ու Գևորգ Պետրոսյանը[7]:

Լուծարում և արտահերթ ընտրություններԽմբագրել

2018 թվականի Թավշյա հեղափոխության գլխավոր արդյունքներից մեկն էր ՀՀ ԱԺ 6-րդ գումարման լուծարումը, որտեղ մեծամասնություն էին կազմում ՀՀԿ ներկայացուցիչները: 2018 թվականի դեկտեմբերի 9-ին տեղի ունեցած ՀՀ ԱԺ արտահերթ ընտրություններ, որոնց արդյունքում 7-րդ գումարման խորհրդարան անցավ երեք ուժ՝ Իմ քայլը դաշինք (88 մանդատ), Բարգավաճ Հայաստան կուսակցությունը (26 մանդատ) և Լուսավոր Հայաստան կուսակցությունը (18 մանդատ)[8][9][10]:

Պատգամավորների ցանկԽմբագրել

Քաղաքական խմբակցություններ.

  ՀՅԴ

  Ելք դաշինք

  Ծառուկյան դաշինք

  ՀՀԿ

Անուն Լուսանկար Ծննդյան թիվ Կուսակցություն Խմբակցություն Ընտրակարգ Պաշտոնավարման ժամկետ
1 Արգամ Աբրահամյան 1986 մայիսի 25 Անկուսակցական «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
2 Նապոլեոն Ազիզյան 1946 հունվարի 17 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
3 Սամվել Ալեքսանյան 1968 օգոստոսի 19 Անկուսակցական «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
4 Արայիկ Աղաբաբյան 1962 մարտի 19 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
5 Կարինե Աճեմյան 1962 հուլիսի 1 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
6 Արմեն Աշոտյան 1975 հուլիսի 25 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
7 Նորա Առուստամյան 1991 սեպտեմբերի 24 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? 2017 մայիսի 30[11]-2019 հունվարի 14
8 Վանիկ Ասատրյան 1956 հունվարի 31 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
9 Կարեն Ավագյան 1974 դեկտեմբերի 6 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
10 Գրիգոր Ավալյան 1958 սեպտեմբերի 1 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
11 Աշոտ Արսենյան 1960 նոյեմբերի 14 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
12 Արմեն Բաբայան 1972 հուլիսի 11 Անկուսակցական «ՀՅԴ» խմբակցություն ??? ???
13 Արա Բաբլոյան 1947 մայիսի 5 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
14 Հայկ Բաբուխանյան 1964 հոկտեմբերի 22 «Սահմանադրական իրավունք» միություն «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
15 Սերգեյ Բագրատյան 1963 հունվարի 3 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
16 Ջեմմա Բաղդասարյան 1956 հուլիսի 23 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
17 Վահրամ Բաղդասարյան 1961 հունիսի 15 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
18 Հակոբ Բեգլարյան 1966 օգոստոսի 3 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
19 Կարեն Բեքարյան 1970 մարտի 2 Անկուսակցական «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
20 Վարդան Բոստանջյան 1949 սեպտեմբերի 9 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
21 Արտաշես Գեղամյան 1949 դեկտեմբերի 2 «Ազգային միաբանություն» «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
22 Արթուր Գևորգյան 1975 ապրիլի 1 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
23 Նահապետ Գևորգյան 1957 հունիսի 28 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
24 Գևորգ Գորգիսյան 1986 հունվարի 23 «Լուսավոր Հայաստան» «Ելք» խմբակցություն Վարկանիշային ???
25 Արայիկ Գրիգորյան 1963 մայիսի 10 Անկուսակցական «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
26 Մանվել Գրիգորյան 1956 հուլիսի 14 Անկուսակցական «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
27 Ռաֆիկ Գրիգորյան 1958 մայիսի 17 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
28 Վարդևան Գրիգորյան 1953 հուլիսի 12 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
29 Մարգարիտ Եսայան 1958 հոկտեմբերի 24 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
30 Իշխան Զաքարյան 1961 նոյեմբերի 21 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
31 Արտակ Զեյնալյան 1969 սեպտեմբերի 9 «Հանրապետություն» «Ելք» խմբակցություն ??? ???
32 Նաիրա Զոհրաբյան 1965 մայիսի 8 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
33 Արարատ Զուրաբյան 1963 օգոստոսի 9 ՀՀՇ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
34 Վահե Էնֆիաջյան 1978 դեկտեմբերի 24 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
35 Մանե Թանդիլյան 1978 մարտի 3 «Լուսավոր Հայաստան» «Ելք» խմբակցություն Վարկանիշային ???
36 Հրայր Թովմասյան 1970 հուլիսի 8 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
37 Շիրակ Թորոսյան 1972 ապրիլի 16 «Հզոր Հայրենիք» «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
38 Շաքե Իսայան 1990 հունվարի 20 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
39 Գագիկ Ծառուկյան 1956 նոյեմբերի 25 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
40 Անդրանիկ Կարապետյան 1983 ապրիլի 6 Անկուսակցական «ՀՅԴ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
41 Կարեն Կարապետյան 1961 մարտի 2 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
42 Վահան Կարապետյան 1966 մայիսի 26 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
43 Հարություն Կարապողոսյան 1955 մայիսի 1 Անկուսակցական «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
44 Արմենուհի Կյուրեղյան 1963 օգոստոսի 26 ՀՅԴ «ՀՅԴ» խմբակցություն ??? ???
45 Գևորգ Կոստանյան 1977 հոկտեմբերի 4 Անկուսակցական «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
46 Հակոբ Հակոբյան 1958 հունվարի 26 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
47 Միհրան Հակոբյան 1984 հուլիսի 15 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
48 Արկադի Համբարձումյան 1971 ապրիլի 9 Անկուսակցական «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
49 Կնյազ Հասանով 1945 հունվարի 17 Անկուսակցական «ՀՀԿ» խմբակցություն Ազգային փոքրամասնությունների լրացուցիչ ցուցակ ???
50 Անդրանիկ Հարությունյան 1977 հունվարի 25 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
51 Արամ Հարությունյան 1967 հուլիսի 20 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
52 Խոսրով Հարությունյան 1948 մայիսի 30 Հայաստանի Քրիստոնեա-դեմոկրատական միություն «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
53 Վահան Հարությունյան 1980 հուլիսի 30 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
54 Արաիկ Հովհաննիսյան 1964 նոյեմբերի 23 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
55 Արփինե Հովհաննիսյան 1983 դեկտեմբերի 4 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
56 Վարդան Ղուկասյան 1961 հունվարի 20 Անկուսակցական «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
57 Հրանտ Մադաթյան 1964 մայիսի 24 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
58 Ռուստամ Մախմուդյան 1982 օգոստոսի 20 Անկուսակցական «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
59 Արթուր Մանուկյան 1982 հունիսի 15 Անկուսակցական «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
60 Դավիթ Մանուկյան 1984 փետրվարի 29 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
61 Մելիք Մանուկյան 1955 մայիսի 5 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
62 Ռոմիկ Մանուկյան 1961 մարտի 20 ՀՅԴ «ՀՅԴ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
63 Սուրեն Մանուկյան 1985 հունվարի 21 ՀՅԴ «ՀՅԴ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
64 Մարինա Մարգարյան 1957 հուլիսի 28 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
65 Էդմոն Մարուքյան 1981 հունվարի 13 «Լուսավոր Հայաստան» «Ելք» խմբակցություն ??? ???
66 Գագիկ Մելիքյան 1960 հունվարի 1 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
67 Միքայել Մելքումյան 1962 ապրիլի 1 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
68 Արսեն Միխայլով 1963 հունվարի 29 Անկուսակցական «ՀՀԿ» խմբակցություն Ազգային փոքրամասնությունների լրացուցիչ ցուցակ ???
69 Գագիկ Մինասյան 1950 ապրիլի 5 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
70 Արարատ Միրզոյան 1979 նոյեմբերի 23 «Քաղաքացիական պայմանագիր» «Ելք» խմբակցություն Վարկանիշային ???
71 Սասուն Միքայելյան 1957 նոյեմբերի 7 «Քաղաքացիական պայմանագիր» «Ելք» խմբակցություն ??? ???
72 Տատյանա Միքայելյան 1955 դեկտեմբերի 7 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն Ազգային փոքրամասնությունների լրացուցիչ ցուցակ ???
73 Մուրադ Մուրադյան 1957 օգոստոսի 4 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
74 Ռուզաննա Մուրադյան 1963 հունիսի 28 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
75 Լենա Նազարյան 1983 մարտի 9 «Քաղաքացիական պայմանագիր» «Ելք» խմբակցություն ??? ???
76 Հակոբ Նազարյան 1979 օգոստոսի 10 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
77 Կորյուն Նահապետյան 1971 հուլիսի 23 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
78 Հերմինե Նաղդալյան 1960 հուլիսի 28 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
79 Սամվել Նիկոյան 1958 փետրվարի 13 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
80 էդուարդ Շարմազանով 1975 նոյեմբերի 8 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
81 Գևորգ Պետրոսյան 1972 սեպտեմբերի 4 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
82 Շուշան Պետրոսյան 1967 սեպտեմբերի 23 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
83 Կարինե Պողոսյան 1973 մայիսի 27 Անկուսակցական «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
84 Միհրան Պողոսյան 1976 մայիսի 29 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
85 Արմեն Ռուստամյան 1960 մարտի 1 ՀՅԴ «ՀՅԴ» խմբակցություն ??? ???
86 Արման Սահակյան 1978 մարտի 5 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
87 Գալուստ Սահակյան 1948 ապրիլի 8 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
88 Նաիրի Սահակյան 1969 օգոստոսի 28 Անկուսակցական «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
89 Արման Սաղաթելյան 1975 փետրվարի 8 Անկուսակցական «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
90 Ալիկ Սարգսյան 1957 հունիսի 1 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
91 Ավետ Սարգսյան 1968 սեպտեմբերի 22 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
92 Արամ Սարգսյան 1961 հունվարի 2 «Հանրապետություն» «Ելք» խմբակցություն ??? ???
93 Արտակ Սարգսյան 1973 հուլիսի 13 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
94 Լուիզա Սարգսյան 1977 սեպտեմբերի 2 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
95 Ռոբերտ Սարգսյան 1972 հուլիսի 22 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
96 Շուշան Սարդարյան 1968 փետրվարի 5 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
97 Սեդրակ Սարոյան 1967 սեպտեմբերի 3 Անկուսակցական «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
98 Մերուժան Սիմոնյան 1963 սեպտեմբերի 4 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
99 Տիգրան Ստեփանյան 1961 սեպտեմբերի 1 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
100 Աղվան Վարդանյան 1958 հոկտեմբերի 7 ՀՅԴ «ՀՅԴ» խմբակցություն ??? ???
101 Իվետա Տոնոյան 1981 նոյեմբերի 22 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? ???
102 Ֆելիքս Ցոլակյան 1952 հունվարի 27 Անկուսակցական «ՀՀԿ» խմբակցություն Վարկանիշային ???
103 Տիգրան Ուրիխանյան 1979 օգոստոսի 27 «Ալյանս» «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???
104 Նիկոլ Փաշինյան 1975 հունիսի 1 «Քաղաքացիական պայմանագիր» «Ելք» խմբակցություն Վարկանիշային ???
105 Սամվել Ֆարմանյան 1978 փետրվարի 17 ՀՀԿ «ՀՀԿ» խմբակցություն ??? ???

Լիազորությունները դադարեցրած պատգամավորներԽմբագրել

Անուն Լուսանկար Ծննդյան թիվ Կուսակցություն Խմբակցություն Ընտրակարգ Պաշտոնավարման ժամկետ
1 Հարություն Ղարագյոզյան 1959 մայիսի 1 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? 2017 ապրիլի 2-2017 մայիսի 29[Ն 1]
2 Խաչիկ Մանուկյան 1959 օգոստոսի 2 Անկուսակցական «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? 2017 ապրիլի 2-2017 մայիսի 29[Ն 2]
3 Արտյոմ Ծառուկյան 1987 մայիսի 28 ԲՀԿ «Ծառուկյան» խմբակցություն ??? 2017 ապրիլի 2-2017 մայիսի 29[Ն 3]

ՆշումներԽմբագրել

  1. Լիազորությունների դադարեցման հիմքը՝ 29.05.2017 - «Ազգային ժողովի կանոնակարգ» ՀՀ սահմանադրական օրենքի 154-րդ հոդվածի 1-ին մասի 6-րդ կետի համաձայն լիազորությունները դադարել են:
  2. Լիազորությունների դադարեցման հիմքը՝ 29.05.2017 - «Ազգային ժողովի կանոնակարգ» ՀՀ սահմանադրական օրենքի 154-րդ հոդվածի 1-ին մասի 6-րդ կետի համաձայն լիազորությունները դադարել են:
  3. Լիազորությունների դադարեցման հիմքը՝ 29.05.2017 - «Ազգային ժողովի կանոնակարգ» ՀՀ սահմանադրական օրենքի 154-րդ հոդվածի 1-ին մասի 6-րդ կետի համաձայն լիազորությունները դադարել են:

Տես նաևԽմբագրել

ՆշումներԽմբագրել

  1. «Դաշինքների ու կուսակցությունների կարգախոսները»։ Lragir.am (հայերեն)։ Վերցված է 2017-03-29 
  2. «Yerevan.Today | Ընտրապայքարի հայտ է ներկայացնում 9 քաղաքական ուժ» (hy-am)։ Վերցված է 2017-03-29 
  3. Նոր ԱԺ-ն բաղկացած կլինի 105 պատգամավորից
  4. 4,0 4,1 Սատանայական թուղթն ու «Ծառուկյան» դաշինքի պառակտումը
  5. Ծառուկյան դաշինքից երեք պատգամավոր հրաժարականի դիմում է ներկայացրել
  6. «Ծառուկյան» դաշինքի երեք պատգամավորների լիազորությունները դադարեցվեցին
  7. «Ծառուկյան» խմբակցության նորընտիր 3 պատգամավորներն իրենց աշխատանքներն սկսեցին երդումով
  8. «Արմեն Սարգսյանը հրամանագիր է ստորագրել արտահերթ ընտրություն նշանակելու մասին» 
  9. «2018 թվականի դեկտեմբերին տեղի են ունենալու արտահերթ խորհրդարանական ընտրություններ. Նիկոլ Փաշինյան»։ 02/10/2018 
  10. «Նիկոլ Փաշինյանն ու Գագիկ Ծառուկյանը հուշագիր են ստորագրել»։ 20:25 08.10.2018 
  11. Նորա Առուստամյանի կենսագրությունը ՀՀ ԱԺ պաշտոնական կայքում