Բացել գլխավոր ցանկը

Թուրքիայի նախագահների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ
Emblem of Turkey.svg

Թուրքիայի նախագահ, Թուրքիայի Հանրապետության գործադիր իշխանության գլխավորողը և Զինված ուժերի գերագույն գլխավոր հրամանատարը։ Թուրքիայի և Օսմանյան Թուրքիայի պատմության մեջ եղել են 12 նախագահներ։ Թուրքիայի առաջին նախագահը եղել է Մուստաֆա Քեմալ Աթաթուրքը։ Թուրքիայի Հանրապետության ներկային նախագահը Ռեջեփ Թայիփ Էրդողանն է։

Բովանդակություն

Թուրքիայի նախագահներ (1923–ներկա)Խմբագրել

No. Անուն
(Ծնունդ-մահ)
նկար ժամկետ կուսակցություն ընտրվել
1 Մուստաֆա Քեմալ Աթաթուրք
(1881–1938)
rowspan=4 Հոկտեմբերի 29, 1923 Նոյեմբերի 1, 1927 Թուրքիայի ժողովրդա-հանրապետական կուսակցություն 1 1923
Նոյեմբերի 1, 1927 Մայիսի 4, 1931 2 1927
Մայիսի 4, 1931 Մարտի 1, 1935 3 1931
Մարտի 1, 1935 Նոյեմբերի 10, 1938[1] 4 1935
Մուստաֆա Աբդուլհալիկ Ռենդա (acting)
(1881–1957)
  Նոյեմբերի 10, 1938 Նոյեմբերի 11, 1938 Թուրքիայի ժողովրդա-հանրապետական կուսակցություն
2 Իսմեթ Ինյոնյու
(1884–1973)
  Նոյեմբերի 11, 1938 Ապրիլի 3, 1939 Թուրքիայի ժողովրդա-հանրապետական կուսակցություն 5 1938
Ապրիլի 3, 1939 Մարտի 8, 1943 6 1939
Մարտի 8, 1943 Օգոստոսի 5, 1946 7 1943
Օգոստոսի 5, 1946 Մայիսի 22, 1950 8 1946
3 Ջելալ Բայար
(1883–1986)
rowspan=3 Մայիսի 22, 1950 Մայիսի 14, 1954 Թուրքիայի Դեմոկրատական կուսակցություն 9 1950
Մայիսի 14, 1954 Նոյեմբերի 1, 1957 10 1954
Նոյեմբերի 1, 1957 Մայիսի 27, 1960[2] 11 1957
Թուրքիայի միացյալ կոմիտե Մայիսի 27, 1960 Հոկտեմբերի 10, 1961 Թուրքիայի զինված ուժեր
4 Ջեմալ Գուրսել
(1895–1966)
Հոկտեմբերի 10, 1961 Փետրվարի 2, 1966[3] Անկախություն 12 1961
Իբրահիմ Շրկի Ատասագուն (1899–1984)   Փետրվարի 2, 1966 Մարտի 28, 1966 անկախություն
5 Ջևդեդ Սունայ
(1899–1982)
  Մարտի 28, 1966 Մարտի 28, 1973 անկախություն 13 1966
Տեկին Արիբուրուն (1903–1993)   Մարտի 28, 1973 Ապրիլի 6, 1973
6 Ֆահրի Կուրուտուրկ
(1903–1987)
Ապրիլի 6, 1973 Ապրիլի 6, 1980 Անկախություն 14 1973
Իհսան Սեբրի (1908–1993)   Ապրիլի 6, 1980 Սեպտեմբերի 12, 1980[4]
Թուրքիայի հանրապետական կուսակցություն Սեպտեմբերի 12, 1980 Նոյեմբերի 9, 1982 Military
7 Կենան Էվրեն
(1917– )
Նոյեմբերի 9, 1982 Նոյեմբերի 9, 1989 Անկախություն 15 1982
8 Տուրգուտ Օզալ
(1927–1993)
  Նոյեմբերի 9, 1989 Ապրիլի 17, 1993[1] Պոտերլանդ 16 1989
Հուսամետտին Կինդորուկ (1933– )   Ապրիլի 17, 1993 Մայիսի 16, 1993
9 Սուլեյման Դեմիրել
(1924– )
  Մայիսի 16, 1993 Մայիսի 16, 2000 17 1993
10 Ահմեդ Նեդջեթ Սեզեր
(1941– )
  Մայիսի 16, 2000 Օգոստոսի 28, 2007 Անկախություն 18 2000
11 Աբդուլա Գյուլ
(1950– )
Օգոստոսի 28, 2007 Օգոստոսի 28, 2014 Արդարություն և զարգացում կուսակցություն 19 2007
12 Ռեջեփ Թայիփ Էրդողան
(1954– )
  Օգոստոսի 28, 2014 Արդարություն և զարգացում կուսակցություն 20 2014

ԺամանակագրությունԽմբագրել

Ռեջեփ Թայիփ ԷրդողանԱբդուլահ ԳուլԱհմետ ՍեզարՍուլեիման ԴեմիրելՀուսամետտին ԿինդորուկՏուրգուտ ՕզալԿենան ԷվրենԿենան ԷվրենԻհսան ՍեբրիՖահրի ԿորոթուրքՏեկին ԱրիբուրունՍևդետ ՍունայԻբրահիմ ՍևկիՔեմալ ԲուրսելՔեմալ ԲուրսելՔելալ ԲայարԻսմեթ ԻնոնուՄուստաֆա Աբդուլհհալիկ ՌենդաՄուստաֆա քեմալ Աթաթուրք 

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. 1,0 1,1 Died in office
  2. Deposed in the 1960 Turkish coup d'état
  3. Removed from office due to ill health
  4. Deposed in the 1980 Turkish coup d'état

Տես նաևԽմբագրել

Արտաքին հղումներԽմբագրել