Թուրքիայի հայկական գործող եկեղեցիների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Թուրքիայում կա ավելի քան 100 հայկական եկեղեցի, որոնք կա՛մ ավերված են, կա՛մ օգտագործվում են այլ նպատակներով։ Այս ցանկում ներկայացված են Հայ առաքելական, Կաթոլիկ և Ավետարանական եկեղեցիներին պատկանող գործող եկեղեցիները[1]։

Հայ առաքելական եկեղեցիԽմբագրել

Հին ՍտամբուլԽմբագրել

Հայերեն անվանում Տեղադրություն Տարի Կարգավիճակ
Պոլսո հայոց պատրիատքություն Գործող
Սուրբ Աստվածածին Աթոռանիստ Մայր Տաճար Գում Գափու Գործող
Սուրբ Գևորգ եկեղեցի Սամաթիա 1887[2] Գործող
Սուրբ Հակոբ Գլխադիր եկեղեցի Ալթըմերեր 1892[3] Գործող
Սուրբ Սարգիս մատուռ Բալըքլը 1895[4] Գործող
Սուրբ Հարություն եկեղեցի Գում Գափու 1855[5] Գործող
Սուրբ Հովհաննես եկեղեցի Գեդիկփաշա 1876[6] Գործող
Սուրբ Թադեոս–Սուրբ Բարթողոմեոս եկեղեցի Յենիքափը Գործող
Սուրբ Հովհաննես եկեղեցի Նարլըքափը 1807[7] Գործող
Սուրբ Նիկողայոս եկեղեցի Թոփքափը Գործող
Սուրբ Փրկիչ մատուռ Յեդիքուլե 1834[8] Գործող
Ծնունդ Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի Սաքըզաղաջը 1844 Գործող
Սուրբ Ստեփանոս եկեղեցի Յեշլիքյոյ 1844[9] Գործող
Սուրբ Հրեշտակապետաց եկեղեցի Բալաթ 1835[10] Գործող
Սուրբ Եղիա եկեղեցի Էյուփ 1832[11] Գործող
Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի Էյուփ 1855[12] Գործող

Ստամբուլի եվրոպական ափԽմբագրել

Հայերեն անվանում Տեղադրություն Տարի Կարգավիճակ
Սուրբ Ստեփանոս եկեղեցի Հալըչըօղլու 1831[13] Գործող
Գալաթայի Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի Քարաքյոյ 1962[14] Գործող
Սուրբ Երրորդություն եկեղեցի Բեյօղլու 1838[15] Գործող
Սուրբ Հարություն եկեղեցի Թաքսիմ հրապարակ 1895[16] Գործող
Սուրբ Վարդանանց եկեղեցի Ֆերիքյոյ 1861[17] Գործող
Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի Բեշիքթաշ (շրջան) 1838[18] Գործող
Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի Օրթաքյոյ (Ստամբուլ) 1825[19] Գործող
Երևման Սուրբ Խաչ եկեղեցի Քուրուչեշմե Գործող
Սուրբ Սանդուխտ եկեղեցի Ռումելիհիսարը 1978[20] Գործող
Սուրբ Երից Մանկանց եկեղեցի Բոյաջիքյոյ 1885[21] Գործող
Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի Յենիքյոյ Գործող
Սուրբ Հռիփսիմե եկեղեցի Բյույուքդերե 1848[22] Գործող

Ստամբուլի անատոլիական հատվածԽմբագրել

Անվանում Տեղադրություն Տարի Կարգավիճակ
Սուրբ Թագավոր եկեղեցի Քադըքյոյ 1858[23] Գործող
Սուրբ Խաչ եկեղեցի Սկյուտար 19th century[24] Գործող
Սուրբ Կարապետ եկեղեցի Սկյուտար 1888[25] Գործող
Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի Քուզգունջուք 1861[26] Գործող
Սուրբ Երկոտասան Առաքելոց եկեղեցի Քանդիլլի 1846[27] Գործող
Սուրբ Նիկողայոս եկեղեցի Բեյքոզ 1834[28] Գործող
Սուրբ Նշան Եկեղեցի Քարթալ 1857[29] Գործող

Իշխանաց կղզիներԽմբագրել

Հայերեն անվանում Տեղադրություն Տարի Կարգավիճակ
Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի Քընալընդա 1857 Գործող

ԱնատոլիաԽմբագրել

Հայերեն անվանում Տեղադրություն Տարի Կարգավիճակ
Սուրբ Երրորդություն եկեղեցի Էսքիշեհիր (քաղաք) 1650 Գործող
Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի Կեսարիա 1856 Գործող
Սուրբ Կիրակոս եկեղեցի Դիարբեքիր 1371 Գործող
Սուրբ Գևորգ եկեղեցի Դերիք Գործող
Սրբոց Քառասուն Մանուկ եկեղեցի Ալեքսանդրետտա Գործող
Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի Քըրքհան 1830 Գործող
Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի Վաքըֆ 1895 Գործող

Հայ կաթոլիկ եկեղեցիԽմբագրել

Հայերեն անվանում Տեղադրություն Տարի Կարգավիճակ
Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի Բեյօղլու Գործող
Սուրբ Օհան Ոսկեբարան եկեղեցի Թաքսիմ հրապարակ Գործող
Անարատ Հղիության եկեղեցի Քոջամուստաֆափաշա Գործող
Սուրբ Լևոն եկեղեցի Քադըքյոյ 1911 Գործող
Անարատ Հղիության եկեղեցի Փանգալթը Գործող
Սուրբ Փրկիչ եկեղեցի Գալաթա 1834 Գործող
Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի Օրթաքյոյ (Ստամբուլ) Գործող
Սուրբ Երրորդություն եկեղեցի Բեյօղլու Գործող
Սուրբ Պողոս եկեղեցի Բյույուքդերե 1885 Գործող
Սուրբ Աստուածածին Վերափոխում եկեղեցի Բյույուքադա 1858 Գործող
Սուրբ Հովհաննես Մկրտիչ եկեղեցի Յենիքյոյ 1866 Գործող
Սուրբ Անտոն եկեղեցի Թարաբյա 1871 Գործող

Հայ ավետարանական եկեղեցիԽմբագրել

Անվանում Տեղադրություն Տարի Կարգավիճակ
Հայ Ավետարանական Եկեղեցի
Ֆաթիհ 1846 Գործող
Հայ Ավետարանական Եկեղեցի
Բեյօղլու Գործող

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. Updated list by Istanbul Armenians site about the Armenian churches and cemeteries in Turkey belonging to various Armenian denominations
  2. «KOCAMUSTAFAPAŞA SURP KEVORK ERMENİ KİLİSESİ, MEKTEBİ VE MEZARLIĞI VAKFI» (Turkish)։ istanbulermenivakiflari.org։ հունիսի 21, 2012։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-03-20-ին։ Վերցված է նոյեմբերի 18, 2013 
  3. «Surp Hagop Ermeni Kilisesi» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 13, 2015 
  4. «Surp Sarkis Anıt Mezar Şapeli» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 21, 2015 
  5. «Surp Harutyun Ermeni Kilisesi» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 13, 2015 
  6. «Surp Hovhannes Kilisesi, Gedikpaşa» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 18, 2015 
  7. «Surp Hovhannes Kilisesi, Narlıkapı» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 21, 2015 
  8. «Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Şapeli» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 21, 2015 
  9. «Surp Stepanos Kilisesi, Yeşilköy» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 18, 2015 
  10. «Surp Hıreşdagabed Kilisesi» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 19, 2015 
  11. «Surp Yeyğa Kilisesiı» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 21, 2015 
  12. «Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Eyüp» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 17, 2015 
  13. «Surp Stepanos Kilisesi, Halıcıoğlu» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 18, 2015 
  14. «Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, Galata» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 21, 2015 
  15. «Surp Yerrortutyun Ermeni Kilisesi» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 11, 2015 
  16. «Surp Harutyun Ermeni Kilisesi» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 11, 2015 
  17. «Surp Vartanants Kilisesi» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 21, 2015 
  18. «Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Beşiktaş» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 18, 2015 
  19. «Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Ortaköy» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 18, 2015 
  20. «Surp Santuht Kilisesi» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 21, 2015 
  21. «Surp Yerits Mangants Ermeni Kilisesi» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 11, 2015 
  22. «Surp Hripsimyants Ermeni Kilisesi» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 11, 2015 
  23. «Surp Takavor Kilisesi» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 18, 2015 
  24. «Surp Haç Kilisesi» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 21, 2015 
  25. «Surp Garabet Kilisesi» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 21, 2015 
  26. «Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi» (Turkish)։ surpkrikorlusavoric։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-ին։ Վերցված է հունիսի 30, 2013 
  27. «Surp Yergodasan Arakelots Ermeni Kilisesi, Kuzguncuk» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 18, 2015 
  28. «Surp Nigoğayos Kilisesi» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 21, 2015 
  29. «Surp Nışan Kilisesi» (Turkish)։ Armenian Patriarchate of Constantinople։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 29, 2015-ին։ Վերցված է ապրիլի 2, 2015