Բացել գլխավոր ցանկը

Երկրների և տարածքների այբբենական ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Ստորև ներկայացված է աշխարհի երկրների այբբենական ցանկը, որը ներառում է 252 երկիր, այդ թվում՝

Այդ ցանկը չի ներառում

Երկրների ցանկԽմբագրել

  1.   Աբխազիա − Աբխազիայի Հանրապետություն, ճանաչված է ՄԱԿ-անդամ 5 երկրների կողմից (Ռուսաստանի Դաշնության, Նիկարագուայի, Վենեսուելայի, Նաուրուի և Վանուատուի), մասամբ ճանաչված Հարավային Օսիայի և չճանաչված 3 պետությունների՝ ԼՂՀ-ի, Մերձդնեստրի Մոլդովական Հանրապետության և Դոնեցկի Ժողովրդական Հանրապետության կողմից, համաձայն Վրաստանի սահմանադրության՝ մտնում է Վրաստանի կազմի մեջ։
  2.   Ադրբեջան − Ադրբեջանական Հանրապետություն
  3.   Ազադ Քաշմիր − Ազադ Ջամու և Քաշմիր − մասամբ ճանաչված պետություն (ճանաչված է միայն Պակիստանի կողմից), ձևականորեն Ազադ Քաշմիրը բաժանված չէ Հնդկաստանի Ջամմու և Քաշմիր նահանգից, համաձայն Հնդկաստանի սահմանադրության՝ մտնում է Հնդկաստանի կազմի մեջ։
  4.   Ալանդյան կղզիներ − ինքնավար տարածք Ֆինլանդիայում
  5.   Ալբանիա − Ալբանիայի Հանրապետություն
  6.   Ալժիր − Ալժիրի Ժողովրդական Ժողովրդավարական Հանրապետություն
  7.   ԱՄՆ
  8.   Ամերիկյան ՍամոաԱՄՆ-ի անդրծովյան տիրապետություն (չմիացված տարածք), այլ անվանումը՝ Արևմտյան Սամոա
  9.   Ամերիկյան Վիրջինյան կղզիներ − ԱՄՆ-ի անդրծովյան տիրույթներ (չմիացված տարածքներ)։ Այլ անվանումն է՝ Վիրջիններ։
  10.   ԱնգիլիաՄեծ Բրիտանիայի անդրծովյան տարածք
  11.   Անգոլա − Անգոլայի Հնարապետություն
  12.   Անդորա − Անդորրայի Իշխանություն
  13.   Անտիգուա և Բարբուդա
  14.   Ավստրալիա − Ավստրալական Միություն
  15.   Ավստրիա − Ավստրիական Հանրապետություն
  16.   Արաբական Միացյալ Էմիրություններ
  17.   Արգենտինա − Արգենտինայի Հանրապետություն
  18.   Արուբա − Նիդեռլանդների կազմի մեջ մտնող ինքնավար հանրապետություն, ունի զգալի ինքնուրույնություն։ Մինչև 1986 թվականը եղել է Նիդերլանդական Անտիլներ կղզիների մասը։
  19.   Արևելյան Թիմոր − Արևելյան Թիմորի Դեմոկրատական Հանրապետությունը
  20.   Աֆղանստան −Աֆղանստանի Իսլամական Հանրապետություն
  21.   Բահամյան Կղզիներ − Բահամյան Կղզիների Ընկերակցություն, այլ անվանումը՝ Բահամներ
  22.   Բահրեյն − Բահրեյնի Թագավորություն
  23.   Բանգլադեշ − Բանգլադեշի Ժողովրդական Հանրապետություն
  24.   Բարբադոս
  25.   Բելառուս − Բելառուսի Հանրապետություն
  26.   Բելգիա − Բելգիայի Թագավորություն
  27.   Բելիզ
  28.   Բենին − Բենինի Հանրապետություն
  29.   ԲերմուդներՄեծ Բրիտանիայի անդրծովյան տարածքներ, այլ անվանումը՝ Բերմուդներ
  30.   Բոլիվիա − Բոլիվիայի Բազմազգ Հանրապետություն
  31.   Բոնեյրե − հատուկ համայնք Կարիբյան Նիդերլանդների կազմում։ Մինչև 2010 թվականը՝ Նիդերլանդական Անտիլներ կղզիներ
  32.   Բոսնիա և Հերցեգովինա − կազմված է 2 ինքնակառավարվող կազմավորումներից՝ Սերբական Հանրապետությունից և Բոսնիա և Հերցեգովինայի Դաշնությունից
  33.   Բոտսվանա − Բոտսվանայի Հանրապետություն
  34.   Բրազիլիա − Բրազիլիայի Ֆեդերատիվ Հանրապետություն
  35.   Բրիտանական Վիրջինյան կղզիներԲրիտանական անդրծովյան տարածքներ, այլ անվանումն է՝ Վիրջիններ։
  36.   Բրունեյ − Բրունեյ-Դարուսալամի պետություն
  37.   Բութան − Բութանի Թագավորություն
  38.   Բուլղարիա − Բուլղարիայի Հանրապետություն
  39.   Բուրկինա Ֆասո − Մինչև 1984 թվականը՝ Վերին Վոլտայի Հանրապետություն
  40.   Բուրունդի − Բուրունդիի Հանրապետություն
  41.   Գաբոն − Գաբոնի Հանրապետություն
  42.   Գամբիա − Գամբիայի Իսլամական Հանրապետություն
  43.   Գայանա − Գայանայի Կոոպերատիվ Հանրապետություն
  44.   Գանա − Գանայի Հանրապետություն
  45.   Գերմանիա − Գերմանիայի Ֆեդերատիվ Հանրապետություն
  46.   ԳերնսիՄեծ Բրիտանիայի թագապատկան հող
  47.   ԳվադելուպաՖրանսիայի անդրծովյան շրջան
  48.   Գվատեմալա − Գվատեմալայի Հանրապետություն
  49.   Գվինեա − Գվինեայի Հանրապետություն
  50.   Գվինեա Բիսաու − Գվինեա Բիսաուի Հանրապետություն
  51.   Գրենադա
  52.   ԳրենլանդիաԴանիայից կախյալ տարածք (ինքնավար շրջան)
  53.   ԳուամԱՄՆ-ի անդրծովյան տարածք (չմիացված տարածք)
  54.   Դանիա − Դանիայի Թագավորություն
  55.   Դոմինիկա − Դոմինիկայի Միություն
  56.   Դոմինիկյան Հանրապետություն
  57.   ԴԺՀ − ճանաչված է մասամբ ճանաչված Հարավային Օսիայի և չճանաչված Լուգանսկի Ժողովրդական Հանրապետության կողմից, ըստ Ուկրաինայի սահմանադրության՝ մտնում է Ուկրաինայի կազմի մեջ որպես Դոնեցկի մարզ
  58.   Եգիպտոս − Եգիպտոսի Արաբական Հանրապետություն
  59.   Եթովպիա − Եթովպիայի Դաշնային Ժողովրդավարական Հանրապետություն
  60.   Եմեն − Եմենի Հանրապետություն
  61.   Զամբիա − Զամբիայի հանրապետություն
  62.   Զիմբաբվե − Զիմբաբվեի Հանրապետություն
  63.   Էկվադոր − Էկվադորի Հանրապետություն
  64.   Էստոնիա − Էստոնիայի Հանրապետություն
  65.   Էրիթրեա − Էրիթրեա Պետություն
  66.   Թաիլանդ − Թաիլանդի Թագավորություն
  67.   Թյորքս և Կայկոս կղզիներ − Թյորքս և Կայկոս կղզիներ՝ բրիտանական անդրծովյան տարածք
  68.   Թունիս − Թունիսի Հանրապետություն
  69.   Թուվալու
  70.   Թուրքիա − Թուրքիայի Հանրապետություն
  71.   Թուրքմենստան
  72.   Ինդոնեզիա − Ինդոնեզիայի Հանրապետություն
  73.   Իռլանդիա
  74.   Իսլանդիա
  75.   Իսպանիա − Իսպանիայի Թագավորություն
  76.   Իսրայել − Իսրայել Պետություն
  77.   Իտալիա − Իտալական Հանրապետություն
  78.   Իրան − Իրանի Իսլամական Հանրապետություն
  79.   Իրաք − Իրաքի Հանրապետություն
  80.   Լաոս − Լաոսի Ժողովրդադեմոկրատական Հանրապետություն
  81.   Լատվիա − Լատվիայի Հանրապետություն
  82.   Լեհաստան − Լեհաստանի Հանրապետություն
  83.   Արցախի Հանրապետություն − ճանաչված է մասամբ ճանաչված Աբխազիայի, Հարավային Օսիայի և չճանաչված Մերձդնեստրի Մոլդովական Հանրապետության կողմից։
  84.   Լեսոթո − Լեսոթոյի Թագավորություն
  85.   Լիբանան − Լիբանանի Հանրապետություն
  86.   Լիբերիա − Լիբերիայի Հանրապետություն
  87.   Լիբիա − Լիբիական Արաբական Հանրապետություն
  88.   Լիխտենշտայն − Լիխտենշտայնի Իշխանություն
  89.   Լիտվա − Լիտվայի Հանրապետություն
  90.   Լյուքսեմբուրգ − Լյուքսեմբուրգի Դքսություն
  91.   ԼԺՀ − Լուգանսկի Ժողովրդական Հանրապետություն, պետությունը ճանաչված է մասամբ ճանաչված Հարավային Օսիայի և չճանաչված Դոնեցկի Ժողովրդական Հանրապետության կողմից, համաձայն Ուկրաինայի սահմանադրության՝ մտնում է Ուկրաինայի կազմի մեջ որպես Լուգանսկի մարզ
  92.   Խորվաթիա − Խորվաթիայի Հանրապետություն
  93.   Ծննդյան կղզիԱվստրալիայի արտաքին տարածք
  94.   Կանաչ Հրվանդան − Կաբո Վերդեի Հանրապետություն, մինչև 1986 թվականը՝ Կանաչ Հրվանդանի Կղզիների Հանրապետություն
  95.   Կամբոջա − Կամբոջայի Թագավորություն, մինչև 1989 թվականը՝ Կամպուչիա
  96.   Կամերուն − Կամերունի Հանրապետություն
  97.   Կայմանյան կղզիներ − Մեծ Բրիտանիայի անդրծովյան տարածք, այլ անվանումը՝ Կայմաններ
  98.   Կանադա
  99.   Կատար − Կատարի Պետություն
  100.   Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն − Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն
  101.   Կիպրոս − Կիպրոսի Հանրապետություն
  102.   Կիրիբատի − Կիրիբատիի Հանրապետություն
  103.   Կյուրասաո − զգալի ինքնուրույնություն ունեցող պետություն Նիդերլանդների կազմում, մինչև 2010 թվականը՝ Նիդերլանդական Անտիլներ կղզիներ
  104.   Կոլումբիա − Կոլումբիայի Հանրապետություն
  105.   Կոկոսյան կղզիներ − Կոկոսյան (Քիլինգ) կղզիների տարածք, Ավստրալիայի արտաքին տարածք
  106.   Կոմորյան Կղզիներ − Կոմորյան Կղզիների Միություն, այլ անվանումը՝ Կոմորներ
  107.   Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն − մինչև 1997 թվականը՝ Զաիր, այլ անվանումը՝ Կոնգո (Կինշասա)
  108.   Կոնգոյի Հանրապետություն − այլ անվանումը՝ Կոնգո (Բրազզավիլ)
  109.   Կոսովո − մասամբ ճանաչված պետություն, համաձայն Սերբիայի սահմանադրության՝ մտնում է Սերբիայի կազմի մեջ որպես Կոսովոյի և Մետոխիայի ինքնավար երկրամաս
  110.   Կոստա Ռիկա − Կոստա Ռիկայի Հանրապետություն
  111.   Կոտ դ'Իվուար − Կոտ դ'Իվուարի Հանրապետություն
  112.   Կորեայի Ժողովրդավարական Ժողովրդական Հանրապետություն− այլ անվանումը՝ Հյուսիսային Կորեա
  113.   Կուբա − Կուբայի Հանրապետություն
  114.   Կուկի կղզիներ − ինքնավար, Նոր Զելանդիայի հետ ասոցացված պետություն
  115.   Հայաստան − Հայաստանի Հանրապետություն
  116.   Հայիթի − Հայիթիի Հանրապետություն
  117.   Հասարակածային Գվինեա − Հասարակածային Գվինեայի Հանրապետություն
  118.   Հարավային Կորեա − այլ անվանումը՝ Հարավային Կորեա
  119.   Հարավային Սուդան − Հարավային Սուդանի Հանրապետություն
  120.   Հարավային Օսիա − Աբխազիայի Հանրապետություն, ճանաչված է ՄԱԿ-անդամ 4 երկրների կողմից (Ռուսաստանի Դաշնության, Նիկարագուայի, Վենեսուելայի և Նաուրուի), մասամբ ճանաչված 2 պետությունների՝ Աբխազիայի, Սահարայի Արաբական Դեմոկրատական Հանրապետության, ինչպես նաև չճանաչված 3 պետությունների՝ ԼՂՀ-ի, Մերձդնեստրի Մոլդովական Հանրապետության և Դոնեցկի Ժողովրդական Հանրապետության կողմից, համաձայն Վրաստանի սահմանադրության՝ մտնում է Վրաստանի կազմի մեջ։
  121.   Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն
  122.   Հյուսիսային Կիպրոս − մասամբ ճանաչված պետություն (ճանաչված է միայն Թուրքիայի կողմից), ըստ Եգիպտոսի սահմանադրության՝ մտնում է Եգիպտոսի Հանրապետության կազմի մեջ
  123.   Հյուսիսային Մարիանյան կղզիներ − Հյուսիսային Մարիանյան կղզիների համագործակցություն (ԱՄՆ)՝ անդրծովյան տիրապետություն (չմիացված տարածք) ԱՄՆ
  124.   Հնդկաստան − Հնդկաստանի Հանրապետություն
  125.   Հոնդուրաս − Հոնդուրասի Հանրապետություն
  126.   Հոնկոնգ (Սյանգան) − Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետության Հոնկոնգ հատուկ վարչական շրջան․ Չինաստանի կողմից միջազգային հատուկ համաձայնագրի հիման վրա կառավարվող տարածք
  127.   Հորդանան − Հորդանաnի Հաշիմյան Թագավորություն
  128.   Հունաստան − Հունաստանի Հանրապետություն
  129.   Հունգարիա
  130.   Ղազախստան − Ղազախստանի Հանրապետություն
  131.   Ղրղզստան − Ղրղզական Հանրապետություն կամ Կիրգիզիա − Կիրգիզական Հանրապետություն[25]
  132.   Ճամայկա
  133.   Ճապոնիա
  134.   Մադագասկար − Մադագասկարի Հանրապետություն
  135.   Մալայզիա
  136.   Մալավի − Մալավիի Հանրապետություն
  137.   Մալդիվներ − Մալդիվների Հանրապետություն
  138.   Մալթա − Մալթայի Հանրապետություն
  139.   Մալի − Մալիի Հանրապետություն
  140.   Մակաո (Աոմին) − Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետության Հատուկ վարչական շրջան Աոմին, տարածքը կառավարվում է Չինաստանի կողմից՝ ըստ միջազգային հատուկ համաձայնագրի։
  141.   Հյուսիսային Մակեդոնիա − Մակեդոնիայի Հանրապետություն, այլ անվանումը՝ Մակեդոնիայի նախկին Հարավսլավական Հանրապետություն
  142.   Մայոտ − Ֆրանսիայի անդրծովյան շրջան
  143.   Մավրիկիոս − Մավրիկիոսի Հանրապետություն
  144.   Մավրիտանիա − Մավրիտանիայի Իսլամական Հանրապետություն
  145.   Մարշալյան կղզիներ − Մարշալյան Կղզիների Հանրապետություն
  146.   Մարոկկո − Մարոկկոյի Թագավորություն
  147.   Մարտինիկա − Ֆրանսիայի անդրծովյան շրջան
  148.   Մեծ Բրիտանիա − Մեծ Բրիտանիայի և Հյուսիսային Իռլանդիայի Միացյալ Թագավորություն
  149.   Մեն կղզիՄեծ Բրիտանիայի թագավորական հող
  150.   Մերձդնեստր − Մերձդնեստրի Մոլդովական Հանրապետությունը ճանաչված է մասամբ ճանաչված Աբխազիայի, Հարավային Օսիայի և չճանաչված ԼՂՀ-ի կողմից, ըստ Մոլդովայի սահմանադրության՝ մտնում է Մոլդովայի կազմի մեջ։ Այլ անվանումը՝ Մերձդնեստր։
  151.   Մեքսիկա − Մեքսիկայի Միացյալ Նահանգներ
  152.   Միկրոնեզիա − Միկրոնեզիայի Ֆեդերատիվ Նահանգներ
  153.   Մյանմա − Մյանմայի Միություն, մինչև 1989 թվականը՝ Բիրմա
  154.   Մոզամբիկ − Մոզամբիկի Հանրապետություն
  155.   Մոլդովա − Մոլդովայի Հանրապետություն
  156.   Մոնակո − Մոնակոյի Իշխանություն
  157.   Մոնղոլիա
  158.   Մոնտսերատ − Միացյալ Թագավորության անդրծովյան տարածք
  159.   Նամիբիա − Նամիբիայի Հանրապետություն
  160.   Նաուրու − Նաուրուի Հանրապետություն
  161.   Նեպալ − Նեպալի Դաշնային Ժողովրդավարական Հանրապետություն
  162.   Նիգեր − Նիգերի Հանրապետություն
  163.   Նիգերիա − Նիգերիայի Ֆեդերատիվ Հանրապետություն
  164.   Նիդերլանդներ − Նիդերլանդների Թագավորություն
  165.   Նիկարագուա − Նիկարագուայի Հանրապետություն
  166.   Նիուե − ինքնավար, Նոր Զելանդիայի հետ ասոցացված պետական միավոր
  167.   Նոր Զելանդիա
  168.   Նոր Կալեդոնիա − Ֆրանսիայի հատուկ կարգավիճակով անդրծովյան վարչա-տարածքային միություն
  169.   Նորվեգիա − Նորվեգիայի Թագավորություն
  170.   ՆորֆոլքԱվստրալիայի արտաքին տարածք
  171.   Շվեդիա − Շվեդիայի Թագավորություն
  172.   Շվեյցարիա − Շվեյցարիայի Համադաշնություն
  173.   Շրի Լանկա − Շրի Լանկայի Դեմոկրատական Սոցիալիստական Հանրապետություն
  174.   Չադ − Չադի Հանրապետություն
  175.   Չեխիա − Չեխական Հանրապետություն
  176.   Չեռնոգորիա
  177.   Չիլի − Չիլիի Հանրապետություն
  178.   Չինաստան − ճանաչված չէ ՄԱԿ-ի անդամ 23 պետությունների կողմից[26]
  179.   Չինաստանի Հանրապետություն − համաձայն ՉԺՀ-ի սահմանադրության՝ Չինաստանի Հանրապետությունը ՉԺՀ-ի պրովինցիան է, ճանաչված է 23[26] պետությունների կողմից՝ որպես ամբողջ Չինաստանի օրինական կառավարություն և մինչև 1971 թվականի հոկտեմբերի 25-ը ՄԱԿ-ում ներկայացնում էր Չինաստանը, ներառում է Թայվան
  180.   Պալաու − Պալաուի Հանրապետություն, այլ անվանումը՝ Բելաու
  181.   Պակիստան − Պակիստանի Իսլամական Հանրապետություն
  182.   Պաղեստին − Պաղեստինյան Պետություն, Իսրայելի կողմից մասամբ գրավված տարածք, ներառում է Գազայի հատվածը և Հորդանան գետի արևմտյան ափը
  183.   Պանամա − Պանամայի Հանրապետություն
  184.   Պապուա Նոր Գվինեա − Պապուա Նոր Գվինեայի Անկախ Հանրապետություն
  185.   Պարագվայ − Պարագվայի հանրապետություն
  186.   Պերու − Պերուի Հանրապետություն
  187.   Պորտուգալիա − Պորտուգալիայի Հանրապետություն
  188.   Պուերտո Ռիկո − Պուերտո Ռիկոյի Համագործակցություն՝ ԱՄՆ-ի անդրծովյան տիրապետություն (չմիացված տարածք)
  189.   Ջերսի − Մեծ Բրիտանիայի թագապատկան հող
  190.   Ջիբրալթար − Մեծ Բրիտանիայի անդրծովյան տարածք
  191.   Ջիբութի − Ջիբութիի Հանրապետություն
  192.   ՌեյունյոնՖրանսիայի անդրծովյան շրջան
  193.   Ռուանդա − Ռուանդայի Հանրապետություն
  194.   Ռումինիա
  195.   Ռուսաստան − Ռուսաստանի Դաշնություն
  196.   Սաբա − հատուկ համայնք Կարիբյան Նիդերլանդների կազմում, մինչև 2010 թվականը՝ Նիդերլանդական Անտիլներ կղզիներ
  197.   Սալվադոր − Էլ-Սալվադորի Հանրապետություն
  198.   Սահարայի Արաբական Դեմոկրատական Հանրապետություն − տարածքի մեծ մասը գրավված է և միացված Մարոկոյին։ Այլ անվանումը՝ Արևմտյան Սահարա
  199.   Սամոա − Սամոայի Անկախ Պետություն, մինչև 1997 թվականը՝ Արևմտյան Սամոա
  200.   Սան Մարինո − Սան Մարինոյի Հանրապետություն
  201. Կաղապար:Դրոշավորում/Սան Տոմեի և Պրինսիպի − Սան Տոմեի և Պրինսիպիի Դեմոկրատական Հանրապետություն
  202.   Սաուդյան Արաբիա − Սաուդյան Արաբիայի Թագավորություն
  203.   Սեյշելյան կղզիներ − Սեյշելյան Կղզիների Հանրապետություն, այլ անվանումը՝ Սեյշելներ
  204.   Սենեգալ − Սենեգալի Հանրապետություն
  205. Կաղապար:Դրոշավորում/Սեն ԲարթելմինՖրանսիայի անդրծովյան միություն
  206.   Սեն ՄարտենՖրանսիայի անդրծովյան միություն
  207.   Սեն Պիեռ և ՄիքելոնՖրանսիայի անդրծովյան միություն
  208.   Սենտ Լյուսիա
  209.   Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ
  210.   Սենտ Քիթս և Նևիս − Սենտ Քիթս և Նևիս Դաշնություն
  211.   Սերբիա − Սերբիայի Հանրապետություն
  212.   Սիերա Լեոնե − Սիերա Լեոնեի Հանրապետություն
  213.   Սինգապուր − Սինգապուրի Հանրապետություն
  214.   Սինտ Էվստատիուս − հատուկ համայնք Կարիբյան Նիդերլանդների կազմում։ Մինչև 2000 թվականը՝ Նիդերլանդական Անտիլներ կղզիներ։
  215.   Սինտ Մաարտեն − ինքնիշխան պետություն Նիդերլանդների կազմում, ունի զգալի ինքնուրույնություն։ Մինչև 2010 թվականը՝ Նիդերլանդական Անտիլներ կղզիներ։
  216.   Սիրիա − Սիրիայի Արաբական Հանրապետություն
  217.   Սլովակիա − Սլովակիայի Հանրապետություն
  218.   Սլովենիա − Սլովենիայի Հանրապետություն
  219.   Սողոմոնյան կղզիներ − այլ անվանումը՝ Սողոմոններ
  220.   Սոմալի − Սոմալիի Ֆեդերատիվ Հանրապետություն, նախկինում՝ Սոմալիի Ժողովրդավարական Հանրապետություն, բաժանված է մի քանի թշնամական խմբավորումների, իսկ հյուսիսում դե-ֆակտո անկախ Սոմալիլենդն է։
  221.   Սվազիլենդ − Սվազիլենդի Թագավորություն
  222.   Սուդան − Սուդանի Հանրապետություն
  223. Կաղապար:Դրոշավորում/Սուրբ Հեղինեի, Համբարձման և Տրիստան դա Կունյայի կղզիներբրիտանական անդրծովյան տարածքներ
  224.   Սուրինամ − Սուրինամի Հանրապետություն
  225.   Վանուատու − Վանուատուի Հանրապետություն
  226.   Վատիկան − Վատիկան քաղաք-պետություն
  227.   Վենեսուելա − Վենեսուելայի Բոլիվարական Հանրապետություն
  228.   Վիետնամ − Վիետնամի Սոցիալիստական Հանրապետություն
  229.   Վրաստան
  230.   Տանզանիա − Տանզանիայի Միացյալ Հանրապետություն
  231.   Տաջիկստան − Տաջիկստանի Հանրապետություն
  232.   Տոգո − Տոգոյի Հանրապետություն
  233.   ՏոկելաուՆոր Զելանդիայից կախյալ տարածք
  234.   Տոնգա − Տոնգայի Թագավորություն
  235.   Տրինիդադ և Տոբագո − Տրինիդադի և Տոբագոյի Հանրապետություն
  236.   Ուգանդա − Ուգանդայի Հանրապետություն
  237.   Ուզբեկստան − Ուզբեկստանի Հանրապետություն
  238.   Ուկրաինա
  239.   Ուոլիս և Ֆուտունա − Ուոլիս և Ֆուտունա կղզիների տարածք՝ ֆրանսիական անդրծովյան միություն
  240.   Ուրուգվայ − Ուրուգվայի Արևելյան Հանրապետություն
  241.   Փիթքերն կղզիներ − Մեծ Բրիտանիայի անդրծոովյան տարածք
  242.   Քենիա − Քենիայի Հանրապետություն
  243.   Քուվեյթ − Քուվեյթի Պետություն
  244.   Օման − Օմանի Սուլթանություն
  245.   Ֆարերյան կղզիներ − Դանիայի կախյալ տարածք (ինքնավար շրջան), այլ անվանումը՝ Ֆարերներ
  246.   Ֆիլիպիններ − Ֆիլիպինների Հանրապետություն
  247.   Ֆինլանդիա − Ֆինլանդիայի Հանրապետություն
  248.   Ֆիջի − Ֆիջիի Կղզիների Հանրապետություն
  249.   Ֆոլկլենդյան կղզիներբրիտանական անդրծովյան տարածքներ, վիճարկվում է Արգենտինայի հետ, այլ անվանումը՝ Ֆոլկլենդներ
  250.   Ֆրանսիա − Ֆրանսիական Հանրապետություն
  251.   Ֆրանսիական Գվիանա − Ֆրանսիայի անդրծովյան շրջան
  252.   Ֆրանսիական Պոլինեզիա − Ֆրանսիայի անդրծովյան տարածք

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. Regions and territories: Abkhazia (անգլ.)
  2. Regions and territories: Kosovo (անգլ.)
  3. Regions and territories: Western Sahara (անգլ.)
  4. Regions and territories: South Ossetia (անգլ.)
  5. Cyprus (անգլ.)
  6. Regions and territories: Nagorno-Karabakh (անգլ.)
  7. Regions and territories: Trans-Dniester (անգլ.)
  8. Regions and territories: Somaliland (անգլ.)
  9. «РИА Новости: Южная Осетия признала независимость самопровозглашенной ДНР»։ 27.06.2014 
  10. «Южная Осетия признала независимость Донецкой народной республики»։ 27.06.2014 
  11. «Вице-спикер парламента Абхазии: Выборы в НКР соответствуют всем международным стандартам»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-05-ին 

    Աբխազիան, Հարավային Օսիան, ԼՂՀ-ն և Մերձդնեստրն արդեն վաղուց ճանաչել են միմյանց անկախությունը և սերտորեն համագործակցում են միմյանց հետ․․․ Սակայն դա ոչ մի նշանակություն չունի, քանի որ Աբխազիան ճանաչել է Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետությունը և երկու երկրների միջև համագործակցությունը գտնվում է բարձր մակարդակի վրա։

  12. Приднестровье хочет войти в состав России

    «Մերձդնեստրը ճանաչել է և ճանաչում է Աբխազիայի Հանրապետությունը և Հարավային Օսիայի Հանրապետությունը, ինչպես նաև Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետությունը՝ համաձայն այդ պետություների ժողովուրդների կամքի»,- ընդգծվում է քննարկման մեջ։

  13. «Южная Осетия готова признать независимость Луганской народной республики» 
  14. «Южная Осетия признала независимость Луганской народной республики»։ 17.06.2014 
  15. «Южная Осетия признала независимость Луганской народной республики»։ 17.06.2014 
  16. «Южная Осетия признала независимость Луганской народной республики»։ 17.06.2014 
  17. «Южная Осетия признала независимость ЛНР»։ 17.06.2014 
  18. «Южная Осетия признала независимость Луганской народной республики»։ 17.06.2014 
  19. «Абхазия, Южная Осетия и Приднестровье признали независимость друг друга и призвали всех к этому же»։ 17 ноября 2006 г. 
  20. Сам себе король, сам себе страна
  21. Непризнанные государства европейской периферии и пограничья
  22. По соседству с Англией продается государство
  23. Сколько стран в Европе?
  24. Морская земля
  25. 1995 թվականի օգոստոսի 17-ին ՌԴ նախագահի աշխատակազմի № 1495 հրամանով հաստատվեց նախկին խորհրդային հանրապետությունների անունները։ Որոշման մեջ տվյալ հանրապետությունը նշվեց «Ղրղզական Հանրապետություն» (լրիվ անվանումը), «Ղրղզստան» (կարճ ձևը) անուններով։ Այդ անվանումն օգտագործվում է ՌԴ ԱԳՆ պաշտոնական փաստաթղթերում։ Ղրղզստանում, որտեղ ռուսերենը պաշտոնական կարգավիճակ ունի, փաստաթղթերում օգտագործվում է «Կիրգիզիա» կամ «Կիրգիզիա Հանրապետություն» անվանումները
  26. 26,0 26,1 Малави перестала признавать суверенитет Тайваня

Արտաքին հղումներԽմբագրել