Արգենտինայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Արգենտինայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության ցանկում 2017 թվականին ընդգրկված էր 11 անվանում, որը կազմում է ընդհանուր թվի 1,0%-ը, (1073՝ 2017 թվականի դրությամբ)։

1000 օբյեկտները ընդգրկված են ցանկում մշակութային չափանիշներով, 9964-ը՝ բնական։ Կուրուչեի տունը համարվում է մարդկային ստեղծագործական հանճարի գլուխգործոց (չափանիշ i), Լոս Գլասյարես, Իգուասուն և Լոս Ալերսեսը ճանաչվել են բնության ֆենոմեն կամ բնության բացառիկ գեղեցկություն և գեղագիտական կարևորություն ունեցող տարածքներ (չափանիշ vii)։

Բացի այդ, 2016 թվականի դրությամբ, օբյեկտներից 6-ը, որոնք գտնվում են պետության տարածքում, համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու թեկնածուներ են, այդ թվում են մշակութային 3 օբյեկտ, բնական 2 օբյեկտ, խառը չափանիշներով 1 օբյեկտ[1]։ Արգենտինան 1978 թվականի օգոստոսի 23-ին վավերացրել է համաշխարհային ժառանգության պահպանման կոնվենցիան[2]։ Արգենտինայի տարածքում գտնվող առաջին օբյեկտը գրանցվել է ցուցակում 1981 թվականին ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության 5-րդ նստաշրջանում։

ՑանկԽմբագրել

Օբյեկտները ներկայացված են ըստ համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու ժամանակի։ Եթե օբյեկտներն ավելացվել են միաժամանակ, այսինքն ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության կոմիտեի մեկ նիստում, ապա ներկայացված են ըստ համարների։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման ժամանակը Ցանկում հայտնվելու տարեթիվը Չափանիշ
1   Ազգային Պարկ Լոս Գլասյարես
(իսպ.՝ Los Glaciares)
Պրովինցիա՝ Սանտա Կրուս 1981 145 vii, viii
2    Հիսուսի միաբանությունները գուրարանի հնդկացիների երկրում՝ Սան Իգնասիյո Մինի, Սանտա Անա, Նուեստրա Սենորա դե Լորետո և Սանտա Մարիա Լա Մայոր (Արգենտինա), Սան Միգել դաս Միսոյինս ավերակներ (Բրազիլիա)
(իսպ.՝ Misiones jesuíticas de los guaraníes: San Ignacio Miní, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto y Santa María la Mayor (Argentina), ruinas de Sao Miguel das Missoes (Brasil))
Պրովինցիա Միսոնես, Արգենտինա
( Բրազիլիայի հետ միասին)
XVII դար — XVIII դարեր 1983, 1984 275 iv
3   Իգուասու ազգային պարկ
(իսպ.՝ Parque nacional del Iguazú)
Պրովինցիա Միսոնես 1984 303 vii, x
4   Քարայր Կուեվա դե Լաս Մանոս
(շրջան՝ Ռիոս Պինտուրաս, պրովինցիա՝ Սանտա Կրուս)
(իսպ.՝ Cueva de las Manos del Río Pinturas)
Պրովինցիա Սանտա Կրուս XI — VIII 1999 936 iii
5   Վալդես թերակղզի
(իսպ.՝ Península Valdés)
Պրովինցիա Չուբուտ 1999 937 x
6    Բնկական պարկեր Իսչիգուալաստո և Տալամպայա
(իսպ.՝ Parques naturales de Ischigualasto / Talampaya)
Պրովինցիա Սան Խուան և Լա Պիոխա) 2000 966 viii
7   Ճիզվիտական թաղամասն ու Կորդովայի առաքելությունը
(իսպ.՝ Manzana y estancias jesuíticas de Córdoba)
Պրովինցիա Կորդովա XVII — XVIII դարեր 2000 995 ii, iv
8   Հնագույն ուղի Կեբրադա դե Ումաուկա
(իսպ.՝ Quebrada de Humahuaca)
Պրովինցիա Ժուժույ 2003 1116 ii, iv, v
9   Կղապակ-Նյան – ճանապարհային համակարգ Անդերում
(իսպ.՝ Sistema Vial Andino / Qhapaq Ñan)
Պրովինցիա Ժուժույ, Սալթա, Տուկուման, Կատամարկա, Լա Պիոխա, Սան Խուան, Մեդոսա
(  Բոլիվիա,  Կոլումբիա,   Պերու,   Չիլի,   Էկվադոր)
2014 1459 ii, iii, iv, vi
10   Ճարտարապետական ժառանգություն Լե Կորբյուզե – նշանակալի ավանդ մոդեռնիզմում
(իսպ.՝ Obra arquitectónica de Le Corbusier – Contribución excepcional al Movimiento Moderno)
* Կուրուչետի տունը
Լա Պլատա, պրովինցիա Բուենոս Այրես
(   Բելգիայի հետ միասին,  Գերմանիա,  Հնդկաստան,  Ֆրանսիա,  Շվեյցարիա,  Ճապոնիա)
1949-1953 2016 1321 i, ii, vi
11   Լոս Ալերսես ազգային պարկ
(իսպ.՝ Parque Nacional Los Alerces)
Պրովինցիա Չուբուտ 2017 1526 vii, x

Օբյեկտների աշխարհագրական տեղաբաշխումԽմբագրել

## 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Լոս-Գլասյարես ազգային պարկ
 
Ճիտվիզական առաքելություն Գուարանի շրջանում
 
Իգուասու (Ազգային պար, Արգենտինա)
 
Վալդես թերակղզի
 
Բնական պարկեր Իսչիգուալաստո և Տալամպայա
ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության ցանկը

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-07-07-ին։ Վերցված է 2017-10-29 
  2. «The States Parties — Argentina»։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-07-07-ին։ Վերցված է 2017-10-29