Աշխարհի ամենաբարձր արձանների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Աշխարհի ամենաբարձր արձանների ցանկ, ներառում է այնպիսի արձաններ, որոնք ունեն ամենաքիչը 30 մ բարձրություն` ինչպես օրինակ Հռոդոսի կոթողը։ Այս ցանկի արձանների բարձրության չափման մեջ բացառվում են պատվանդանի, սալիկապատ տարածքի կամ այլ բազային հարթակների բարձրությունը։ Այս ցանկը դասակարգվում է ըստ արձանի նախնական բարձրության, բայց կարող է նաև դասակարգվել ըստ այլ չափանիշների, ինչպիսիք են ամսաթիվը կամ արձանի անվանումը։

Մի քանի հայտնի արձանների բարձրությունը` 1. Միասնության արձան (240 մետր, առանց պատվանդանի՝ 182 մետր), 2․ Գարնանային տաճարի Բուդդա 153 մ (ներառյալ 25 մ պատվանդան և 20 մ գահ), 3. Ազատության արձան 93 մ (ներառյալ 47 մ պատվանդան), 4. Մայր հայրենիքը կանչում է (Վոլգոգրադ) (բացառությամբ պատվանդանը), 5. Հիսուս Քրիստոսի արձան (Ռիո Դե Ժանեյրո) (ներառյալ 8 մ պատվանդան)

Գոյություն ունեցող արձաններԽմբագրել

Աշխարհի ամենաբարձր արձանները
Արձան Նկարագրություն Տեղանք Երկիր Բարձրություն
մ (ֆուտ)
Ծանոթագրություն Կառուցման տարեթիվը Կոորդինատներ Պատկեր
Միասնության արձան Վալլաբհբհայ Պատելի արձանը Գուջարաթ նահանգ   Հնդկաստան 240 2018 21°50′16″ հս․ լ. 73°43′08″ ավ. ե.HGЯO  
Գարնանային տաճարի Բուդդա Վայրոկան Բուդդա Լուշան, Հենան   Չինաստան 128 մ (420 ֆուտ) Կանգնած է 19.29 մ լոտոսի գահի վրա։ Տեղադրված է 25 մ պատվանդան շինության վրա։ Հուշարձանի ընդհանուր բարձրությունը 153 մ է[1][2]։ 2002 33°46′31″ հս․. լ. 112°27′04″ ավ. ե.HGЯO
Լայկյուն Սետկյար Բուդդա (Բուդդա) Խատական Տաունգ, Մոնյուա, Սագայնի շրջան   Մյանմա 115,8 մ (380 ֆուտ) Գտնվում է 13.41 մ լոտոսի գահի վրա։ Հուշարձանի ընդհանուր բարձրությունը 129.2 մ է[3]։ 2008 22°04′49″ հս․. լ. 95°17′21″ ավ. ե.HGЯO
Ուշիկու Դայբուցու Բուդդա (Ամիթաբհա) Ուշիկու, Իբարակի Պրեֆեկտուրա   Ճապոնիա 110 մ (360 ֆուտ) Կանգնած է 10 մ լոտոսի գահի վրա և տեղադրված է 10 մ պատվանդան շինության վրա։ Հուշարձանի ընդհանուր բարձրությունը 120 մ է[4]։ 1993 35°58′58″ հս․. լ. 140°13′13″ ավ. ե.HGЯO
Յան և Հուանգ Կայսրեր Յան և Հուանգ, Չինաստանի կայսրեր Չժենչժոու, Հենան   Չինաստան 106 մ (348 ֆուտ) [5] 2007 34°57′26″ հս․. լ. 113°30′45″ ավ. ե.HGЯO
Սենդայ Դայկաննոն Կաննոն (Գուանյին) Սենդայ, Միյագի Պրեֆեկտուրա   Ճապոնիա 100 մ (330 ֆուտ) 1991 38°18′02″ հս․. լ. 140°49′25″ ավ. ե.HGЯO
Գուիշան Գուանյին Գուանյին Վեյշան, Չանշա, Հունան մարզ   Չինաստան 99 մ (325ֆուտ) Ոսկեձույլ արձան[6] 2009 28°11′03″ հս․ լ. 111°57′49″ ավ. ե.HGЯO
Թաիլանդի Մեծ Բուդդա Բուդդա (Գաուտամա) Անգ Թոնգ   Թաիլանդ 92 մ (302 ֆուտ) 2008 14°35′35″ հս․ լ. 100°22′40″ ավ. ե.HGЯO
Հոկկայդո Կաննոն Կաննոն (Գուանյին) – Բյակե Կաննոն Աշիբեթսու, Հոկկաիդո   Ճապոնիա 88 մ (289 ֆուտ) [7] 1989 43°31′41″ հս․ լ. 142°11′53″ ավ. ե.HGЯO
Գիշոու Յանգաշա Յանդաշա (Մյաո գեղեցկության աստվածուհի) Գիշոու մարզ   Չինաստան 88 մ (289 ֆուտ) [8] 2017
Մեծ Բուդդան Լինգ Շանում Բուդդա (Ամիթաբհա) Վուքսի, Ցզյանսու   Չինաստան 88 մ (289 ֆուտ) [9] 1996 31°25′55″ հս․ լ. 120°05′29″ ավ. ե.HGЯO
Մայր հայրենիքը կանչում է (Վոլգոգրադ) (The Motherland Calls) Հայրենիքը ներկայացնող կինը Մամայև Կուրգան, Վոլգոգրադ   Ռուսաստան 85 մ (279 ֆուտ) Ռուսաստանի և Եվրոպայի ամենաբարձր արձանը։ 1967 48°44′32″ հս․ լ. 44°32′13″ ավ. ե.HGЯO
Ավաջի Կաննոն Կաննոն (Գուանյին) Ավաջի կղզի, Հյոգո Պրեֆեկտուրա   Ճապոնիա 80 մ (260 ֆուտ) Կանգնած է 20 մ պատվանդան շինության վրա։ Հուշարձանի ընդհանուր բարձրությունը 100 մ է։ 1982[10] 34°30′11″ հս․. լ. 134°58′36″ ավ. ե.HGЯO
Նանշանի Գուանյին Գուանյին ՍԱնյա, Հայնան   Չինաստան 78 մ (256 ֆուտ) Ներառյալ 130 մ պատվանդան շինությունը[11]։ 2005 18°17′34″ հս․. լ. 109°12′31″ ավ. ե.HGЯO
Դիցանգի բրոնզե արձան Ցզյուխուաշան լեռան լանջին Քսիտիգարբհա Քինգյանգ   Չինաստան 76 մ (249 ֆուտ) Հուշարձանի ընդհանուր բարձրությունը 155 մ է։ 2012
Գուանյինի արձանը Ցզե Շան մենաստանում Գուանյին Հոնկոնգ   Հոնկոնգ (Չինաստան) 76 մ (249 ֆուտ) 2012
Կագա Կաննոն Կաննոն (Գուանյին) Կագա, Իշիկավա Պրեֆեկտուրա   Ճապոնիա 73 մ (240 ֆուտ) 1987 36°19′33″ հս․. լ. 136°20′56″ ավ. ե.HGЯO
Նի լեռան Կոնֆուցիոսի արձան Կոնֆուցիոս Նիշան (Նի Լեռ), Քուֆու, Շանդոնգ   Չինաստան 72 մ (236 ֆուտ) Կոնֆուցիոս` փիլիսոփա և գրող, Կոնֆուցիականություն ուսմունքի հիմնադիր։ Նի Լեռը, որտեղ տեղադրված է արձանը, ըստ դիցաբանության այն վայրն է, որտեղ ծնվել է Կոնֆուցիոսը և մոր կողմից լքված ժամանակահատվածում խնամվել է վագրի և արծվի կողմից[12]։ 2016
Լեշանի Հսկա Բուդդա Բուդդա (Մայտրեա) Լեշան   Չինաստան 71 մ (233 ֆուտ) Կառուցումը սկսվել է 731 թվականին`Լոկապալայի երկու ավելի քան 16 մ բարձրություն ունեցող քանդակված արձաններով։ 803 29°32′50″ հս․. լ. 103°46′09″ ավ. ե.HGЯO
Սոն Տրա Գուանյին Գուանյին Դանանգ, Վիետնամ   Վիետնամ 70 մ (230 ֆուտ) [13] 2010 16°05′59″ հս․. լ. 108°16′37″ ավ. ե.HGЯO
Մայր Հայրենիք Մայր Հայրենիք, Կիև (Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միություն| ) Կիև   Ուկրաինա 62 մ (203 ֆուտ) Կանգնած է 40 մ պատվանդանի վրա և ընդհանուր բարձրությունը կազմում է 102 մ։ 1981 50°25′35″ հս․. լ. 30°33′47″ ավ. ե.HGЯO
Խիքիաո լեռան գուանյին Գուանյին Նանհայ, Ֆոշան, Գուանգդոնգ   Չինաստան 62 մ (203 ֆուտ) Կանգնած է 15 մ պատվանդանի վրա և ընդհանուր բարձրությունը կազմում է 77 մ։ 1998 22°55′59″ հս․. լ. 112°58′18″ ավ. ե.HGЯO
Յունչենգի Գուան Յու Գուանդի (պատերազմի աստված) Յունչենգ, Շանսի   Չինաստան 61 մ (200 ֆուտ) Կանգնած է 19 մ պատվանդանի վրա և ընդհանուր բարձրությունը կազմում է 80 մ[14]։ 2010
Լաշաոսի Դաֆո Բուդդա (Գաուտամա) Ուշանի շրջան, Գանսու   Չինաստան 60 մ (200 ֆուտ) Նիհար քանդակ լեռան վրա[15]։ 559
Նոր Աշխարհի Ծնունդը Քրիստափոր Կոլումբոս Արեսիբո, Պուերտո Ռիկո   Պուերտո Ռիկո (Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ) 110 մ (360ֆուտ) 2016
Լուանգպո Յա Բուդդա(Գաուտամա) Ռոյ Էտ, Թաիլանդ   Թաիլանդ 59.2 մ (194 ֆուտ) Կանգնած է 8.65 մ հիմք ունեցող փոքր թանգարանի վրա և ընդհանուր բարձրությունը կազմում է 67.85 մ։ 16°03′44″ հս․. լ. 103°39′31″ ավ. ե.HGЯO
Չիշանշեն (赤山神 "Կարմիր Լեռան Աստված") Չիշանշեն կամ Չիշան Մինշեն (赤山明神 "Կարմիր լեռան լուսաշող Աստված"), Հայսենի տեղայնացված տարբերակ (海神 "Ծովի Աստված") Չիշան (Կարմիր Լեռ), Ռոնգչենգ, Վայհայ, Շանդոնգ   Չինաստան 58.8 մ (193 ֆուտ) Չիշանշենի բրոնզե արձան` Հայսենի տեղայնացված դրսևորում առափնյա Շանդոնգում։ Արձանը կազմում է «Սատանայական հող» կոչվող տաճարային համալիրի մի մասը և դեմքով նայում է դեպի Դեղին ծով.[16] 2010s
Ցզինչժոուի Գուանդի Գուանդի (պատերազմի աստված) Ցզինչժոու, Հուբեյ   Չինաստան 58 մ (190 ֆուտ) Տաճարային համալիրի կենտրոնական մասը և արձանը կառուցվել են ազգային անվանի նկարիչ Հան Մեյլինի կողմից[17]։ 2016 30°20′29″ հս․. լ. 112°12′29″ ավ. ե.HGЯO
Մայտրեյայի Կանգուն Բուդդա Բուդդա (Մայտրեյա) Էմեյ համայնք, Սինչժու   Թայվան 57.6մ (189 ֆուտ) 72 m (236 ft) total height 2011 24°40′52″ հս․. լ. 120°59′08″ ավ. ե.HGЯO
Ցենգ Չենգոնգ Դաշենքսիանգ Կոքսինգա Չիայի շրջան   Թայվան 52.4 մ (172 ֆուտ) [18] 1995[19]
Այզու Ջիբո Դեյ-Կաննոն Կաննոն (Գուանյին) – Ջիբո Կաննոն Այզուվակամացու, Ֆուկուշիմա   Ճապոնիա 57 մ (187 ֆուտ) 1987 37°33′03″ հս․. լ. 139°57′04″ ավ. ե.HGЯO
Տոկյո Վան Կաննոն Կաննոն (Գուանյին) Ֆուցցու, Չիբա   Ճապոնիա 56 մ (184 ֆուտ) Կառուցվել է որպես հարգանքի տուրք Երկրորդ համաշխարհային պատերազմի զոհերին։ 1961 35°15′49″ հս․. լ. 139°51′45″ ավ. ե.HGЯO
Ուսամի Դեյ- Կաննոն Կաննոն (Գուանյին) Իզու Պենինսուլա, Իտո Շիզուոկա   Ճապոնիա 50 մ (160 ֆուտ) Ամենամեծ նստած Կաննոնը Ճապոնիայում։ 1982 35°01′25″ հս․. լ. 139°03′51″ ավ. ե.HGЯO
Սոդոշիմա Դեյ- Կաննոն Կաննոն(Գուանյին) Սոդոշիմա, Շոզու շրջան, Կագավա   Ճապոնիա 50 մ (160 ֆուտ) Ասում են, որ պատմական Բուդդայի ատամը պահված է այս արձանի ներսում։ 1994 34°30′43″ հս․. լ. 134°12′47″ ավ. ե.HGЯO
Թայվանի Չենգտե Դաֆո Բուդդա (Ամիտաբհա) Պուլի, Նանտու   Թայվան 50 մ (160 ֆուտ) 28 մ Գուանյինի արձանով և Մահասթամապրապտայով[20]։ 2004
Գուերերո Չիմալի (Մարտիկ Չիմալի)[21] Չիմալի Մարտիկ Չիմալուական, Մեխիկո (նահանգ)   Մեքսիկա 50 մ (160 ֆուտ) Կանգնած է 10 մ պատվանդանի վրա և ընդհանուր բարձրությունը կազմում է 60 մ[21]։ 2014
Տիներատուլուի արձան Երիտասարդական Կրակ Ստրաջա, Կոնստանտա   Ռումինիա 50 մ (160 ֆուտ) 1985 44.1145786

28.4444772

Աֆրիկյան Վերածննդի Հուշարձան Աֆրիկացիներ Դակար   Սենեգալ 49 մ (161 ֆուտ) Աֆրիկայի ամենաբարձր արձանն է։ 2010 14°43′20″ հս․ լ. 17°29′42″ ամ. ե.HGЯO
Բուդդա Կանդե Վիհարայա, Ալութգամա Բուդդա(Գաուտամա) Ալութգամա   Շրի Լանկա 48.8 մ (160 ֆուտ) 2007 6°26′56″ հս․. լ. 80°00′00″ ավ. ե.HGЯO
Կամայշի դեյ Կաննոն Կաննոն(Գուանյին) – Գյորան Կաննոն Կամայշի, Իվատ   Ճապոնիա 48.5 մ (159 ֆուտ) Խորհրդանշում է ծովային անվտանգությունը և բուդդայի ներսում բաղկացած է 11 հարկից։ 1970 39°15′24″ հս․. լ. 141°54′03″ ավ. ե.HGЯO
Դոնգլին Դաֆո Բուդդա (Ամիտաբհա) Լուսանի շրջան, Ցզյանսի   Չինաստան 48 մ (157 ֆուտ) Ունի 64 մ պատավանդան:.[22] 2011
Ջինդինգ Դաֆո Բուդդա (Գաուտամա) Դունհուա   Չինաստան 48 մ (157 ֆուտ) 2011
Սամանտաբհադրա Բոդիսատվայի 10 Ուղղությունները Բուդդա (Սամանտաբհադրա)[23] Էմեյ լեռ, Սիչուան շրջան   Չինաստան 48 մ (157 ֆուտ) 2005 29°31′32″ հս․. լ. 103°20′12″ ավ. ե.HGЯO
Ֆո Գուանգի Մեծ Բուդդա Ֆո Գուանգ Շեն Բուդդայի թանգարանում Բուդդա (Գաուտամա) Գաոսյուն   Թայվան 48 մ (157 ֆուտ) Բրոնզե արձան, որը կանգնած է 60 մ պատվանդանի վրա և ընդհանուր բարձրությունը կազմում է 108 մ։ 2011
Virgen de la Paz (Խաղաղության Կույս) Մարիամ Աստվածածին Տրուջիլլո, Տրուջիլլո   Վենեսուելա 46.7 մ (153 ֆուտ) Քանդակագործ Մանուել դե լա Ֆուենտեի աշխատանքը, որը մարիամ Աստվածածնի ամենաբարձր արձանն է աշխարհում։ 1983 9°20′52″ հս․ լ. 70°27′46″ ամ. ե.HGЯO
Ազատության արձան (Ազատություն, որ լուսավորում է աշխարհը) Ազատություն, Հույն աստվածուհի Ազատության կղզի, Նյու Յորք   ԱՄՆ 46 մ (151 ֆուտ) Կանգնած է 47 մ պատվանդանի վրա և ընդհանուր բարձրությունը կազմում է 93 մ[24]։ 1886 40°41′21″ հս․. լ. 74°02′40″ ամ. ե.HGЯO
Նոսսա Սենյորա դե Ֆատիմա Լեդի Ֆատիմա Կրատո, Սեարա   Բրազիլիա 45 մ (148 ֆուտ) Բրազիլիայի ամենաբարձր արձանն է։ 2016
Ֆրա Պուտամինգմոնգոլ Ալենակիրի Բուդդա Բուդդա(Գաուտամա) Ֆուկետ   Թաիլանդ 45 մ (148 ֆուտ) [25] 2008 7°49′40″ հս․. լ. 98°18′49″ ավ. ե.HGЯO
Կույս Սոցավոնի հուշարձան Մարիամ Աստվածածին Օրուրո   Բոլիվիա 45 մ (148 ֆուտ) 2013
Տոնգ Լամ Լո Սոն Ամիտաբհա Բուդդա Բուդդա(Ամիտաբհա) Նհա Տրանգ, Վիետնամ   Վիետնամ 44 մ (144 ֆուտ) [26][27] 2012 12°16′59″ հս․. լ. 109°08′02″ ավ. ե.HGЯO
Քայլաշնաթ Մահադևի արձան Շիվա Կատմանդու   Նեպալ 43.5 մ (143 ֆուտ) Հինդի Աստվածության, ինչպես նաև Շիվա Աստծո ամենաբարձր արձանը աշխարհում[28]։ 2010 27°38′46″ հս․. լ. 85°28′29″ ավ. ե.HGЯO
Լորդ Մուրուգանի արձան Մուրուգան Բատու Քարանձավներ, Գոմբակ   Մալայզիա 42.7 մ (140 ֆուտ) Մալայզիայի ամենաբարձր արձանն է, իսկ Հինդի Աստվածության երկրորդ ամենաբարձր արձանը։ 2006 3°14′15″ հս․. լ. 101°41′02″ ավ. ե.HGЯO
Տիանջինի Մազու Մազու (ծովի աստվածուհի) Տիանջին   Չինաստան 42.3 մ (139 ֆուտ) 2012
Սանտա Ռիտա դե Կասսիա Կասսիայի Ռիտա Սանտա Կրուզ, Ռիո Գրանդե դո Նորտե   Բրազիլիա 42 մ (138 ֆուտ) Կանգնած է 68 մ պատվանդանի վրա և կրում է 8 մ թագ, իսկ արձանի ընդհանուր բարձրությունը կազմում է 56 մ։ 2010
Բունդա Մարիա Ասսումպտա Մարիամ Աստվածածին Սեմերանգ, Ինդոնեզիա   Ինդոնեզիա 42.3 մ (139 ֆուտ) Կույս Մարիամի աշխարհի ամենաբարձր արձանը։ 2015 7°15′20″ հվ. լ. 110°23′52″ ավ. ե.HGЯO
Մեծ Բյակուի Կաննոն Կաննոն (Գուանյին) Տակասակի, գունմա Պրեֆեկտուրա   Ճապոնիա 41.8 մ (137 ֆուտ) [29] 1936 36°18′40″ հս․. լ. 138°58′50″ ավ. ե.HGЯO
Վեերա Աբհայա Անջանեյա Հանուման Սվամի Հանուման Վիջայավադա, Անդհրա Պրադեշ   Հնդկաստան 41 մ (135 ֆուտ) Աշխարհի ամենաբարձր Հանումանը և Հնդկաստանի ամենաբարձր արձանը։ 2003 17°13′47″ հս․. լ. 82°07′21″ ավ. ե.HGЯO
Քիշան Դաֆո Բուդդա (Ամիտաբհա) Թայվան, Շանսի   Չինաստան 41 մ (135 ֆուտ)[30] 576
Լիանհուաշանի Գուանյին Գուանյին Լիանհուանշան, Գուանգդոնգ, Գուանչժոու   Չինաստան 40.8 մ (134 ֆուտ) Մինչ արձանը ավարտվել է 1994 թվականին, ոսկու ծածկույթը վերամշակվել է 2000 թվականին[31]։ 1994 22°59′27″ հս․ լ. 113°30′01″ ավ. ե.HGЯO
Թիրուվալուվարի արձան Թամիլ բանաստեղծ և փիլիսոփա Թիրուվալուվար Կանյակումարի, Թամիլ Նադու   Հնդկաստան 40.6 մ (133 ֆուտ) Արձանն ունի 95 մ բարձրություն և կանգնած է 11.5 մ պատվանդանի վրա։ 1999 8°04′40″ հս․. լ. 77°33′14″ ավ. ե.HGЯO
Շիչիկամա Շոկաննոն Կաննոն Նիշիսոնոգի շրջան, Նագասակի   Ճապոնիա 40 մ (130 ֆուտ) կանգուն 1990
Շինրան Շոնին Շինրան Կիտականբարա շրջան, Նիիգատա   Ճապոնիա 40 մ (130 ֆուտ) կանգուն 1990
Խոսե Մարիա Մորելոսի արձան Խոսե Մարիա Մորելոս Ջանիցիո կղզի, Միչոական   Մեքսիկա 40 մ (130 ֆուտ) Կառուցված է վարդագույն քարից։ 1934 19°34′25″ հս․. լ. 101°39′07″ ամ. ե.HGЯO
Չինգիզ խանի արձան (Ցոնժին Բոլդոգ) Չինգիզ խան Ցոնժին Բոլդոգ, Տուվի շրջան   Մոնղոլիա 40 մ (130 ֆուտ) Ամենաբարձր ձիավորի արձան[32]։ 2007 47°48′29″ հս․. լ. 107°32′13″ ավ. ե.HGЯO
Կանգնած Ամիտաբհա Բուդդա Ֆո Գուանգ Շեն Բուդդա(Ամիտաբհա) Գաոսյուն   Թայվան 40 մ (130 ֆուտ) [33] 1972 22°44′57″ հս․. լ. 120°26′45″ ավ. ե.HGЯO
Աթաթուրք Մասկ Մուստաֆա Քեմալ Աթաթուրք Բուցա Իզմիրի շրջան   Թուրքիա 40 մ (130 ֆուտ) Քանդակագործ Հարուն Աթալայմանի աշխատանքն է[34]։ 2009 38°24′22″ հս․. լ. 27°08′46″ ավ. ե.HGЯO
Հիսուս Բունտու Բուրակե Հիսուս Մակալ, Տանա Տորաջա, Հարավային Սուլավեսի   Ինդոնեզիա 40 մ (130 ֆուտ) [35] 2015 3°05′43″ հվ. լ. 119°51′59″ ավ. ե.HGЯO
Յոհաննես Գուշանի Մեծ Մարտական Իրական Աստվածություն Ժենվուդադի (真武大帝 "Մեծ Մարտական Իրական Աստվածություն"), Սև Աստված Գուշան, Յոհաննես, Հուբեյ   Չինաստան 39 մ (128 ֆուտ) [36][37] 2016
Տաթագատա Ցալ Բուդդա Ռավանգլա, Սիքքիմ   Հնդկաստան 39 մ (128 ֆուտ) [38] 2013 27°18′51″ հս․. լ. 88°21′48″ ավ. ե.HGЯO
Վաթ Ֆոթիկյան Ֆութ Թաք Թամի Մեծ Բուդդայի արձան Բուդդա (Ամիտաբհա) Պեսիր Պուտե, Կելանտան   Մալայզիա 39 մ (128 ֆուտ) Թերավադա Բուդդիստ աբբան տեսել է այս բուդդային երազում Երկվորյակ Վիշապների տաճարում[39]։ 2009
Հոնգուանգ Շենի Հսկա Բուդդա Բուդդա (Գաուտամա) Ուրումչի, Ցինզյան   Չինաստան 39 մ (128 ֆուտ) [40] 2004 43°52′52″ հս․. լ. 87°36′49″ ավ. ե.HGЯO
Նանշան Դաֆո Բուդդա (Գաուտամա) Յանտայ   Չինաստան 38.7 մ (127 ֆուտ) նստած 2004
Դայշակա Բուդդա (Գաուտամա) Թամանա, Կումամոտո   Ճապոնիա 38.5 մ (126 ֆուտ) նստած 1979
Դյանա Բուդդայի արձան Բուդդա (Գաուտամա) Ամարավաթի, Անդհրա-Պրադեշ   Հնդկաստան 38 մ (125 ֆուտ) 2006 16°34′43″ հս․ լ. 80°21′11″ ավ. ե.HGЯO
Պադմասամբհավայի արձան Ռևալսար Գուրու Ռինպոչե Ռևալսար, Հիմաչալ-Պրադեշ   Հնդկաստան 37.5 մ (123 ֆուտ) 2012 31°38′02″ հս․ լ. 76°49′59″ ավ. ե.HGЯO
Ազատության Արձանի կրկնօրինակը Հավան խանութի դիմաց Ազատություն Բարրա Վելհա   Բրազիլիա 37 մ (121 ֆուտ) Կանգնած է 20 մ պատվանդանի վրա[41]։ 2011 26°38′10″ հվ. լ. 48°41′56″ ամ. ե.HGЯO
Շիվա Մուրդեշվարա Շիվա Մուրդեշվարա, Ութթարա Կաննադայի շրջան, Կարնատակա   Հնդկաստան 37 մ (121 ֆուտ) Շիվա Աստծո երկրորդ ամենամեծ արձանն է աշխարհում[42]։ 2006 14°05′37″ հս․. լ. 74°29′01″ ավ. ե.HGЯO
Ռոնգ Ցիան Բուդդա Բուդդա (Մայտրեյա) Ռոնգ Ցիան, Սիշուան շրջան   Չինաստան 37 մ (121 ֆուտ) [43] Թանգի դինաստիա
Սենտոսայի Մերլիոն ժառանգություն Սենտոսա   Սինգապուր 37 մ (121 ֆուտ) 1996 1°15′13″ հս․. լ. 103°49′08″ ավ. ե.HGЯO
Հիսուս Քրիստոսի արձան (Սվեբոձին, Լեհաստան) Հիսուս Սվեբոձին   Լեհաստան 36 մ (118 ֆուտ) Այն ներառում է 3 մ բարձրության մետաղյա թագը և կանգնած է 16 մ քարե թմբի վրա[44]։ 52 մ ընդհանուր բարձրությամբ այս արձանը Քրիստոսի ամենաբարձր արձանն է աշխարհում։ (2011)[44] 2010 52°14′12″ հս․. լ. 15°32′47″ ավ. ե.HGЯO
Դե Գուան Գոնգ Գուան Յու Սինչժու   Թայվան 36.6 մ (120 ֆուտ) 1975[45]
Չոնգյուան Աշտարակի Գուանյին Գուանյին Սուչժոու, Ցզյանսու շրջան   Չինաստան 36 մ (118 ֆուտ) 88 տոննա կշռող այս ներսի արձանը պատրաստված է ոսկեզօծ բրոնզից։ 2007
Պադմասամբհավայի արձանը Նամչիում Գուրու Ռինպոչե Նամչի, Սիքքիմ   Հնդկաստան 36 մ (118 ֆուտ) 2004[46] 27°10′46″ հս․. լ. 88°22′48″ ավ. ե.HGЯO
Սայբաբա Ռեպուր Կակինադա, Անդհրա-Պրադեշ   Հնդկաստան 35.5 մ (116 ֆուտ) Սայբաբայի ամենաբարձր արձանը աշխարհում։ 2015
Ալյոշայի հուշարձան Երկրորդ համաշխարհային պատերազմի ԽՍՀՄ զինվոր Մուրմանսկ   Ռուսաստան 35.5 մ (116 ֆուտ) Կանգնած է 7 մ պատվանդանի վրա։ 1974 68°59′34″ հս․. լ. 33°04′16″ ավ. ե.HGЯO
Արքա Բասավա Բասավա Գադագ, Կարնատակա   Հնդկաստան 35.35 մ (116 ֆուտ) Արքա Բասավայի ամենաբարձր արձանը աշխարհում։ 2014
Շանդան Դաֆո Բուդդա (Գաուտամա) Շանդան շրջան   Չինաստան 35 մ (115 ֆուտ) նստած Թանգի դինաստիա[47]
Բոդիսատվա Ավալոկիտեսվարա Տազավակո Ավալոկիտեսվարա Տազավակո, Ակիտայի Պրեֆեկտուրա   Ճապոնիա 35 մ (115 ֆուտ) 1939 39°44′21″ հս․. լ. 140°43′23″ ավ. ե.HGЯO
Նոր Մարդու Ծնունդը Քրիստափոր Կոլումբոս Սևիլյա   Իսպանիա 35 մ (115 ֆուտ) 1995 37°25′39″ հս․. լ. 5°59′34″ ամ. ե.HGЯO
Մոգաո Քարանձավներ Հյուսիսային Մեծ արձան Բուդդա (Մայտրեյա)[48] Դունհուանգ, Հանսու   Չինաստան 35 մ (115 ֆուտ) 694
Ադիյոգի Շիվայի արձան Շիվա Կոիմբատուր, Հնդկաստան   Հնդկաստան 34.2 մ (112 ֆուտ) Աշխարհի ամենաբարձր և ամենամեծ դեմքը, որը պատրաստված է 500 տոննա պողպատից։ 112 ֆուտ բարձրությունը խորհրդանշական կերպով նշում է, որ Ադիյոգին մարդկային համակարգի ուսումնասիրման 112 ուղի է ներկայացրել[49]։ փետրվարի 24, 2017 10.972671, 76.740500
Քրիստո դե լա Կոնկորդիա Հիսուս Քոչաբամբա   Բոլիվիա 34.2 մ (112 ֆուտ) Կանգանծ է 6.2 մ պատվանդանի վրա։ 1994 17°23′04″ հվ. լ. 66°08′04″ ամ. ե.HGЯO
Պեգասը և Դրակոնը Պեգաս և Դրակոն Հալլանդել լողափ, Ֆլորիդա   Միացյալ Նահանգներ 33.5 մ (110 ֆուտ) ԱՄՆ-ի երկրորդ ամենաբարձր և ամենամեծ Եվրոպական դրակոնի արձանը։ նոյեմբեր 2014 25°58′56″ հս․. լ. 80°08′26″ ամ. ե.HGЯO
Թիան Թան Բուդդա Բուդդա (Գաուտամա) Նգոնգ Պինգ, Լանտաու կղզի   Հոնգ Կոնգ 33.2 մ (109 ֆուտ) 1993 22°15′14″ հս․. լ. 113°54′17″ ավ. ե.HGЯO
Ահիմսայի արձան Ադինեթ Մանգի-Տունգի, Դյուլ   Հնդկաստան 33 մ (108 ֆուտ) Աշխարհի ամենաբարձր Ջայնիզմի կուռքը 127 ֆուտ պատվանդանով, ինչպես նաև աշխարհի ամենամեծ մոնոլիտ արձանը[50]։ փետրվար 2016 20°50′32″ հս․. լ. 74°05′02″ ավ. ե.HGЯO  
Ադինեթ Ադինեթ Պալիտանա, Գուջարաթ   Հնդկաստան 33 մ (108 ֆուտ) Ամենաբարձր Շվետամբարա Ջայնիզմի կուռքը։ 2015[51] 21°30′21″ հս․. լ. 71°48′44″ ավ. ե.HGЯO
Սանկաթ Մոչան Դհամ Հանուման Քերոլ Բաղ, Նոր Դելի   Հնդկաստան 33 մ (108 ֆուտ) 28°38′45″ հս․. լ. 77°11′49″ ավ. ե.HGЯO
Մաոսան Լաոզի Շենցիանգ Լաո Ցզի Չժենցզիանի մոտ, Ցզյանսու շրջան   Չինաստան 33 մ (108 ֆուտ) 1998 31°47′48″ հս․ լ. 119°18′39″ ավ. ե.HGЯO
Notre-Dame du Sacré-Coeur (fr) (Սրբազան Սրտի Տիկինը) Մարիամ Աստվածածին Միրիբել (Էն)   Ֆրանսիա 33 մ (108 ֆուտ) Կանգնած է 20 մ պատվանդան շինության վրա ընդհանուր բարձրությունը կազմում է 53 մ[52]։ 1941 45°49′44″ հս․. լ. 4°57′01″ ավ. ե.HGЯO
Մենգալ Մահադև Շիվա Գանգա Թալաո լիճ   Մավրիկիոս 33 մ (108 ֆուտ) 2007 20°24′59″ հվ. լ. 57°29′33″ ավ. ե.HGЯO
Շրի Տալապակա Աննամաչարայա Աննամաչարայա Տալապակա, Անդհրա-Պրադեշ   Հնդկաստան 33 մ (108 ֆուտ) Տելուգու բանաստեղծ և երաժիշտ։ 2008 14°12′04″ հս․. լ. 79°09′41″ ավ. ե.HGЯO
Հանուման Մուրթի Շահջահանպուրում Հանումաթ Դհամ Շահջահանպուր, Ուտար Պրադեշ   Հնդկաստան 33 մ (108 ֆուտ) կանգնած 2013
Հանուման Մուրթի Շիմլայում Հանուման Շիմլա, Հիմաչալ-Պրադեշ   Հնդկաստան 33 մ (108 ֆուտ) Տեղադրված է ծովի մակարդակից 8,500 ֆուտ բարձրության վրա։ 2010
Բասավա արձան Բասավակալյանում, Բիդար Բասավա Բասավակալյան, Կարնատակա   Հնդկաստան 33 մ (108 ֆուտ) Աշխարհի առաջին Բասավա տիրոջ արձանը։ 2012 17°50′34″ հս․. լ. 76°56′36″ ավ. ե.HGЯO
Բեոփյուսայի Ոսկե Բուդդա (Մայտրեյա) Բուդդա(Մայտրեյա) Հյուսիսային Չունգչոնգի շրջան   Հարավային Կորեա 33 մ (108 ֆուտ) 1990
Հուշանյան Դաֆո Բուդդա (Մայտրեյա) Դոուլյու   Թայվան 33 մ (108 ֆուտ) նստած [53] 1987
Մազուի արձան Մազու (աստվածուհի)Մազու Քսինվու մարզ, Տաոյուան քաղաք   Թայվան 32.7 մ (107 ֆուտ)[54] 2001 24°58′32″ հս․. լ. 121°01′35″ ավ. ե.HGЯO
Մինդրոլինգ Մենաստանի Բուդդայի արձան Բուդդա (Գաուտամա) Դեհրադուն, Ութթարախանդ նահանգ   Հնդկաստան 32.6 մ (107 ֆուտ) 30°15′11″ հս․. լ. 78°00′44″ ավ. ե.HGЯO
Լուանգ Ֆո Թո Բուդդա (Մայտրեյա) Բանգկոկ   Թաիլանդ 32.5 մ (107 ֆուտ)
Բաքսիանշան Դաֆո Բուդդա Պինշան, Սիչուան   Չինաստան 32 մ (105 ֆուտ) կանգնած Մինգի դինաստիա
Դիսքիթ Մենաստանի Բուդդայի արձան Բուդդա (Մայտրեյա) Դիսքիթ, Նուբրայի հովիտ, Լադախ   Հնդկաստան 32 մ (105 ֆուտ) 2010
Հանուման Նանդուրա Հանուման Մահարաշթրա   Հնդկաստան 32 մ (105 ֆուտ)
Մաոի արձանը Մաո Ցզե-Դուն Յուելու մարզ, Չանշա   Չինաստան 32 մ (105 ֆուտ) 2009[55]
Հիսուսի արձանը Սայդնայայում Հիսուս Սայդնայա, Սիրիա   Սիրիա 32 մ (105 ֆուտ) 2013[56]
Հիսուսի Սուրբ Սիրտը Հիսուս Ռոխաս, Կապիզ   Ֆիլիպիններ 31 մ (102 ֆուտ) Տեղադրված է 9 մ պատվանդանի վրա և ընդհանուր բարձրությունը կազմում է 40 մ։ 2015 11°31′ հս․. լ. 122°44′ ավ. ե.HGЯO
Ջալեսվավա Ջայամահե Ռազմածովային սպա Սուրաբայա   Ինդոնեզիա 30.6 մ (100 ֆուտ) 1996 7°11′46″ հվ. լ. 112°44′23″ ավ. ե.HGЯO
Շիվա Հար-կի-Պաուրի Շիվա հարիդվար, ութթարախանդ   Հնդկաստան 30.5 մ (100 ֆուտ) Շիվա Աստծո երրորդ ամենամեծարձանը աշխարհում[57]։
Աբբիրաջուպալեմ Հանումանի արձան Հանուման Դոդդիպատլա, Անդհրա-Պրադեշ   Հնդկաստան 30 մ (98 ֆուտ) կանգնած 2013 16°30′12″ հս․. լ. 81°50′34″ ավ. ե.HGЯO
Քրիստոսի Օրհնանքը (Patung Yesus Memberkati, Kristus Kase Berkat) Հիսուս Մանադո   Ինդոնեզիա 30 մ (98 ֆուտ) Կանգնած է 20 մ պատվանդանի վրա։ 2007 1°29′ հս․ լ. 124°50′ ավ. ե.HGЯO
Օբինզուրուսմա Պինդոլա Բհարադվաջա Յամագա, Կումամոտո   Ճապոնիա 30 մ (98 ֆուտ) կանգնած 1607
Հարություն առած Քրիստոսը Հիսուս Տլալնեպանտլա-դե-Բաս, Մեխիկո (նահանգ)   Մեքսիկա 30 մ (98 ֆուտ) Կանգնած է 10 մ պատվանդանի վրա։ 19°33′43″ հս․. լ. 99°11′04″ ամ. ե.HGЯO
Հիսուս Քրիստոսի արձան (Ռիո Դե Ժանեյրո) (Քրիստոս Փրկիչը) Հիսուս Ռիո Դե Ժանեյրո   Բրազիլիա 30 մ (98 ֆուտ) Կանգնած է 9.5 մ պատվանդանի վրա և ընդհանուր բարձրությունը կազմում է 39.6 մ բարձրություն։ 1931 22°57′06″ հվ. լ. 43°12′39″ ամ. ե.HGЯO
Կելպերը Ձիեր Ֆալկրիկ   Միացյալ Թագավորություն 30 մ (98 ֆուտ) 2013 56°01′09″ հս․. լ. 3°45′19″ ամ. ե.HGЯO
Չուչխեի Աշտարակ արձան Բանվոր, գյուղացի և մտավորական Փհենյան, Հյուսիսային Կորեա   Հյուսիսային Կորեա 30 մ (98 ֆուտ) 1982 39°01′04″ հս․. լ. 125°45′47″ ավ. ե.HGЯO

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. «中国佛山金佛-153米卢舍那佛 - 墨宝斋»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2008-09-01-ին։ Վերցված է 2017-07-15 
  2. «中國十大佛像 | 堯山大佛 世界之最»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2019-04-07-ին։ Վերցված է 2017-07-15 
  3. «Myanmar Travel : Myanmar News»։ myanmarplg.com 
  4. Usiku Daibutsu|| Usiku Jyoen | Archived October 12, 2008, at the Wayback Machine.
  5. 106 m High Statue of Emperors Yan and Huang Built
  6. [1] Archived November 6, 2009, at the Wayback Machine.
  7. 北の京芦別. Archived November 3, 2007, at the Wayback Machine.
  8. See incredible pictures of a giant statue of the Goddess of Beauty being built in China. Lonely Planet, April 20, 2017.
  9. Lingshan Great Buddha | English | Jschina.com.cn. Archived November 2, 2007, at the Wayback Machine.
  10. «全国の大仏・大観音等一覧表»։ nifty.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2016-11-02-ին։ Վերցված է 2017-07-15 
  11. 南海海上观音―南山观音 Archived November 27, 2007, at the Wayback Machine.
  12. China unveils world's tallest Confucius statue
  13. «Khánh thành tượng Quan Thế Âm tại Đà Nẵng – 7/30/2010 – QĐND»։ baomoi.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2010-08-31-ին։ Վերցված է 2017-07-15 
  14. «组图:山西运城建成世界最大关公塑像 高达61米»։ sohu.com 
  15. «尉迟迥与拉梢寺大佛»։ dha.ac.cn։ Արխիվացված է օրիգինալից 2016-03-03-ին։ Վերցված է 2017-07-15 
  16. Weihai Tourism - Chishan Mountain Scenic Spot
  17. kuaidu.com.cn: 中国最大的关公像在那
  18. «小鎮上的觀光勝地---開元殿»։ hinet.net։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-04-13-ին։ Վերցված է 2017-07-15 
  19. «嘉義縣溪口鄉公所-名勝古蹟»։ cyhg.gov.tw։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-04-13-ին։ Վերցված է 2017-07-15 
  20. 壹 - 正德慈善癌症中西醫院 - 痞客邦PIXNET
  21. 21,0 21,1 Guerrero Chimalli | Chimalhuacán, Estado de México, edemx.com
  22. 东林大佛_庐山东林寺無限的智悲(չաշխատող հղում)[2] Archived March 1, 2013, at the Wayback Machine.
  23. 峨眉山十方普贤菩萨修建纪事- 峨眉山草根人家青年旅舍峨眉山金顶“十方普贤”铜像诞生记_中国报告文学网 Archived 2018-05-16 at the Wayback Machine.
  24. National Park Service, US Department of the Interior. http://www.nps.gov/archive/stli/prod02.htm Archived 16 March 2016 at the Wayback Machine.
  25. phuketbigbuddha.com Archived December 15, 2008, at the Wayback Machine.
  26. VnExpress։ «Tượng Phật A Di Đà lớn nhất Việt Nam»։ Tin nhanh VnExpress։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-06-23-ին։ Վերցված է 2017-07-15 
  27. vietnamnet։ «Vietnam’s largest Amitabha Buddha statue»։ Talk Vietnam 
  28. «World's tallest Shiva statue unveiled in Nepal»։ News։ The Economic Times։ June 21, 2010։ Վերցված է March 3, 2012 
  29. «大観音の森・関東、中部»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-08-ին։ Վերցված է 2017-07-15 
  30. 001太原市南郊區文物古跡狀況(չաշխատող հղում)
  31. 广州番禺区莲花山简介-易游商旅网-广东旅游 Archived 2007-04-16 at the Wayback Machine.
  32. «Genghis Khan Statue, Mongolia – Largest Equestrian Statue - Giant Statues»։ giganticstatues.com 
  33. http://www.fgs.org.tw/english/index/index.htm Archived September 13, 2010, at the Wayback Machine.
  34. E. Kaan Paker, Ambiyans Bilgi ve İletişim։ «Defne Mühendislik Tasarım, Ürün Geliştirme ve İmalat San. Tic. Ltd. Şti.»։ defnemuhendislik.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-03-26-ին։ Վերցված է 2017-07-15 
  35. https://www.brilio.net/news/ada-di-indonesia-bukan-di-brasil-patung-ini-tertinggi-di-dunia-151231y.html
  36. http://www.fxxww.net/p/33007.html
  37. «Արխիվացված պատճենը»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2016-12-26-ին։ Վերցված է 2017-07-15 
  38. The Office of His Holiness the 14th Dalai Lama։ «News - The Office of His Holiness The Dalai Lama»։ dalailama.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-05-27-ին։ Վերցված է 2017-07-15 
  39. 泰佛部落: 六月2009
  40. «Archived copy»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2009-04-20-ին։ Վերցված է 2009-12-18 
  41. «Loja de departamentos inaugura em SC réplica da Estátua da Liberdade» [Department store inaugurates in Santa Catarina a replic of Statue of Liberty] (պորտուգալերեն)։ G1։ 2011-06-17։ Վերցված է 2014-09-29 
  42. World's tallest Siva idol
  43. [3]从乐山弥勒大佛说隐形山岳佛_华人佛教_凤凰网荣县大佛留下四个千古之谜 Archived 2013-11-13 at the Wayback Machine.
  44. 44,0 44,1 «Rio wschodu»։ 2009-01-29։ Արխիվացված է օրիգինալից 2010-11-07-ին։ Վերցված է 2010-11-04 
  45. «::新竹古奇峰::普天宮::»։ guchi.com.tw։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-02-23-ին։ Վերցված է 2017-07-15 
  46. «Yahoo奇摩»։ Yahoo奇摩։ Արխիվացված է օրիգինալից November 13, 2013-ին 
  47. «山丹坐佛»։ buddhistdoor.com 
  48. «唐宋时期敦煌社人修建莫高窟的活动 - 宝华寺»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2016-03-04-ին։ Վերցված է 2017-07-15 
  49. «PM Narendra Modi unveils first 112-foot tall Shiva statue in Coimbatore: 5 facts to know!»։ The Financial Express (en-US)։ 2017-02-23։ Վերցված է 2017-02-26 
  50. 70-crore plan for idol installation at Mangi-Tungi, Հնդկաստանի «Times» թերթը, 4 December 2015, http://timesofindia.indiatimes.com/city/nashik/70-crore-plan-for-idol-installation-at-Mangi-Tungi/articleshow/50037188.cms 
  51. «વિશ્વમાં એકમાત્ર આદિનાથ દાદાની 108 ફૂટ ઊંચી પ્રતિમાની સાલગીરી»։ Divya Bhaskar (գուջարաթի)։ փետրվարի 7, 2016։ Վերցված է հոկտեմբերի 6, 2016 
  52. «Découvrez la Dombes et la statue monumentale Notre Dame du Sacré Choeur au Mas Rillier»։ free.fr 
  53. «雲林縣文化旅遊網全球資訊網-雲林之美-雲林之美-湖山岩大佛寺/佛教藝術園區»։ yunlin.gov.tw։ Արխիվացված է օրիգինալից 2018-06-12-ին։ Վերցված է 2017-07-15 
  54. "Corporation Tianhou Temple" Historical Marker, Xinwu: Taoyuan County Government, 2006, https://11ea6a81-a-62cb3a1a-s-sites.googlegroups.com/site/swmazu/home/RIMG1557.JPG?attachauth=ANoY7coFy32CeIV281RWdd9FadWdGPok4LtcrdGacAm-EROY-8KlBBtTIGQ29rPlVNTiD6ZkV2wFB2kB7gBJHhLkhLLoHeI3Hpc6X3FSgcFkjBZfyTCjwRi0_5hwShmD36zCAAMkSVks7w0cVfycd2wmHUJdm7fp-U1vlY3x7N7ELgsC5YxN_ADOF-WTWt4JRxrHd_C6DrRh3Lir4P09SNhc9lg8gR3MEg%3D%3D&attredirects=0 (չաշխատող հղում). & (անգլերեն)
  55. «中國評論新聞:揭秘橘子洲毛澤東雕塑為何長髮飄逸(組圖)»։ chinareviewnews.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2018-04-10-ին։ Վերցված է 2017-07-15 
  56. «Statue of Jesus erected on Syrian hilltop»։ The Guardian։ նոյեմբերի 2, 2013։ Վերցված է դեկտեմբերի 22, 2016 
  57. Haridwar Archived October 22, 2007, at the Wayback Machine.

Արտաքին հղումներԽմբագրել